Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

KMI verwacht meer hittegolven in de toekomst, een gevolg van de klimaatverandering

In de toekomst zullen we meer hittegolven mogen verwachten. Dat zegt het KMI. Het instituut baseert zich op scenario's van het VN-klimaatpanel IPCC.

"Op 5 juli 2063 zet de hittegolf zich verder. Het blijft op veel plaatsen zonnig. We halen bijzonder hoge temperaturen met maxima tot 37 graden in de Kempen en een minimum van 23 graden in het centrum". Zo zou een weerbericht er in de toekomst uit kunnen zien in ons land, schetst het KMI.

(Lees voort onder de afbeelding.)

bron: KMI

Het KMI heeft het aantal zomerdagen in de toekomst berekend op basis van drie scenario's van het klimaatpanel van de Verenigde Naties. In de grafiek hieronder zie je de drie projecties.

bron: KMI

De paarse lijn staat voor het minst gunstige scenario, namelijk wanneer we niets doen aan de uitstoot van broeikasgassen. RCP 8,5 betekent Representative Concentration Pathway en geeft de absorptiekracht aan van de aarde. Het aantal zomerdagen boven de 25 graden Celsius ligt beduidend hoger dan de groene lijn die na 2050 begint te dalen. De groene lijn geeft de evolutie van een optimistisch scenario weer, namelijk een scenario waarin we vanaf volgend jaar de uitstoot van CO2 systematisch verminderen.

De lijn in turkoois ten slotte ligt tussen de twee extremen. Maar aangezien op dit moment de uitstoot nog stijgt, geeft de paarse lijn, het RCP 8,5-scenario, de meest realistische voorspelling. Het KMI hoopt dat dit voorbeeld de mogelijke gevolgen van de klimaatverandering meer tastbaar maakt.

Meest gelezen