Laatste beroepen verworpen voor bouw gevangenis Haren, Geens: "Bouw zit op veilig"

De Raad van State heeft de laatste beroepen tegen de bouw van een megagevangenis in Haren, ten noorden van Brussel, verworpen. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aangekondigd en bevestigt de Regie der Gebouwen in een mededeling.

Er waren twee beroepen ingediend: tegen de bouwvergunning en tegen de milieuvergunning, die beide door het Brussels Gewest waren afgeleverd. De Raad van State heeft ze allebei echter verworpen. Daardoor kunnen de Regie der Gebouwen en het consortium Cafasso, dat de DBFM-formule uitvoert, de werken aan de instelling voortzetten.

De nieuwe gevangenis moet onderdak bieden aan 1.190 gedetineerden. Eens het gebouw in dienst genomen is, kunnen de gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendaal dicht. Regelmatig werden er klachten geuit over de vreselijke staat van deze Brusselse penitentiaire instellingen en de gevangenis van Haren moest komaf maken met die soms mensonterende omstandigheden. Bedoeling is dat het complex in 2022 wordt opgeleverd.

Dat is liefst zes jaar later dan de oorspronkelijk geplande ingebruikname. In 2016 en 2017 werden uiteindelijk de vergunningen voor de bouw afgeleverd, maar daarmee was de lijdensweg allesbehalve ten einde. De start van de werken liep vertraging op door allerlei schorsingsprocedures. Die werden in 2017 en 2018 verworpen, waardoor de voorbereidende werken van start konden gaan.

Meest gelezen