Nooit eerder zoveel jobstudenten, wel minder en minder in de zomer 

Er was vorig jaar een recordaantal jobstudenten aan het werk. Ruim een half miljoen studenten waren aan de slag, dat is 4 procent meer dan het jaar daarvoor. Het aantal jobstudenten dat alleen in de zomermaanden werkt, daalt wel jaar na jaar. 

Met meer dan een half miljoen zijn ze, 544.752 om precies te zijn: het aantal jobstudenten dat vorig jaar geld verdiende. Dat blijkt uit cijfers van minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) en van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Heel wat dus, het is zelfs 4 procent meer dan het jaar daarvoor.

Hoe komt dat? Volgens het kabinet van de minister is er meer vraag naar personeel, maar de regeling is ook flexibeler sinds 2017: sindsdien mogen studenten 475 uur per jaar werken, vroeger was er een limiet gesteld op 50 dagen. Meer ruimte, meer mogelijkheden, meer jobstudenten dus. 

Wel is er een afname van het aantal jobstudenten dat alleen in de zomermaanden werkt. In 2012 werkte nog 37 procent van de studenten alleen in juli of augustus, nu nog maar 23 procent. Een bekend probleem van de voorbije jaren is het en het leidt soms tot een tekort aan personeel hier en daar.

Studenten nemen ook graag vakantie, daarom werken ze in de loop van het jaar

Maggie De Block, minister van Sociale Zaken

"We zien dat de versoepelde regeling, die maakt dat we in uren tellen en niet meer in dagen, meer studenten lokt. Heel het jaar door werken ze nu, vroeger was dat onmogelijk. Ze kunnen hun werk ook verdelen over meerdere jobs. We zien studenten nu werken in de horeca, bij bakkers, bij slagers, in supermarkten, maar ook in de zorg, meestal zijn dat studenten die een opleiding voor een zorgberoep volgen", zegt minister Maggie De Block.

Maar in de zomer is er af en toe een probleem? "Inderdaad, de nood aan studentenarbeid is groter, de vraag is groter vanuit de verschillende sectoren. Want mensen nemen dan vakantie, nu blijkt dat studenten ook graag vakantie nemen. Daarom werken ze in de loop van het jaar, om dan waarschijnlijk in de zomer op vakantie te gaan." Voor werkgevers vergt het dan vaak wat creativiteit om dat zomerprobleem op te lossen.  

Vorig jaar werkte een student trouwens gemiddeld 180 uur, dat is een stijging van 9 uur per student. En hij of zij verdiende met die extra uren gemiddeld 2.139 euro. Bij jobstudenten is het brutoloon zo goed als het nettoloon, er gaat enkel een kleine solidariteitsbijdrage af.

Meest gelezen