Nederlandse Spoorwegen betalen tientallen miljoenen aan slachtoffers Holocaust

Bijna 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog gaan de Nederlandse Spoorwegen (NS) vergoedingen betalen aan overlevenden van de Holocaust en hun nabestaanden. De meeste Nederlandse gedeporteerden zijn weggevoerd door Nederlandse treinen. De NS werd daar bovendien voor vergoed.

Zo'n 5.000 tot 6.000 mensen kunnen aanspraak maken op een schadevergoeding voor de rol die de NS tijdens de nazi-bezetting speelde bij het transport naar de concentratiekampen.

Directe betrokkenen, zo'n 500 overlevende joden, Roma of Sinti, zullen van de NS 15.000 euro ontvangen. Naar hun weduwen, weduwnaren of kinderen gaat 7.500 of 5.000 euro.

President-directeur Roger van Boxtel van de NS maakte de beslissing  bekend tijdens een bijeenkomst in het Spoormuseum in Utrecht. De NS gaat daarmee in op een advies van een onafhankelijke commissie, voorgezeten door voormalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen.

Meest gelezen