Nieuw filmfestival in Antwerpen zet diversiteit in de kijker

Een groots cultuurevenement met nationale en internationale films, die in de hele Scheldestad beleefd kunnen worden: dat wordt het International Film Festival Antwerpen, kortweg iffa. De eerste editie vindt plaats van 10 tot 15 maart 2020. Rode draad is het thema diversiteit, aldus de organisatie die het festival vandaag voorstelde aan de pers. Er zullen ook prijzen worden uitgereikt: de DIVA awards, die het filmfestival internationaal op de kaart moeten zetten.

Gent en Oostende hebben al hun filmfestivals, die in het najaar plaatsvinden. In een ver verleden was er ook één in Antwerpen, maar dat hield dertig jaar geleden op te bestaan. Daar komt volgend jaar verandering in. In maart 2020 wordt voor de eerste keer het International Film Festival Antwerpen, kortweg iffa., georganiseerd.

"De ambitie is om alle stadsbewoners, bezoekers en cultuurgemeenschappen met mekaar te verbinden", aldus de organisatie. En dus worden de films over heel de stad vertoond, in de grote bioscoopcomplexen, in stadsbioscopen zoals de Cartoons en in culturele centra in verschillende wijken.

iffa. wil diversiteit in de cinema in de verf zetten. "Het festival zal ruimte en erkenning geven aan groepen, individuen en thema's die vandaag nog onvoldoende aan bod komen in de filmindustrie", klinkt het. Daarom reikt het festival de DIVA's uit, de eerste internationale prijzen voor diversiteit in film.

Het festival begint bescheiden, met een eerste editie die op dinsdag 10 maart start en zes dagen zal duren. Het programma wordt bekendgemaakt in het najaar. Bedoeling is om tegen 2023 uit te groeien tot een volwaardig tiendaags festival.

Meest gelezen