Videospeler inladen...

Nooit eerder zoveel jobstudenten aan de slag, vrouwelijke studenten verdienen voor het eerst evenveel

Een student die nooit bijklust als jobstudent, het wordt stilaan een zeldzaamheid in ons land. Vorig jaar werkte 80 procent van de studenten van 15 jaar of ouder wel eens als jobstudent (tegenover 78% in 2017). Voor het eerst in de geschiedenis kregen zowel vrouwelijke als mannelijke studenten hiervoor ook hetzelfde minimumloon. Dat blijkt uit de jaarlijkse studentenstudie van Randstad. 

Wat opvalt in de studie is dat steeds minder studenten zich enkel tijdens de zomervakantie wagen aan studentenwerk. Deze groep vertegenwoordigt nog slechts 15%. Toch blijven de zomermaanden een erg populair moment om bij te klussen voor studenten. In totaal is zo’n 73% van de Belgische studenten is in deze periode aan het werk. Net geen derde daarvan werkt langer dan één maand.

Verder is het zo dat 58% van de studenten zowel tijdens het schooljaar als in de zomermaanden aan de slag is. De grootste stijging in de studentenarbeid is te vinden bij de kleinere bedrijven. Zij hebben pas meer recent de voordelen van het studentenwerk ontdekt, klinkt het. 

Daarnaast leert de studie dat deze stijging in het studentenwerk niet heeft geleid tot een daling in het vrijwilligerswerk onder studenten. 34 procent van de studenten geeft aan zich ergens te engageren als vrijwilliger. 

Binnen het betaalde werk is kassier(ster) de populaire vorm van bijverdienste bij de studenten, gevolgd door administratief bediende en productiemedewerker. De studenten vinden deze jobs overigens nog steeds het vaakst via een familielid. 

Loonkloof verleden tijd

De studie van Randstad toont ook aan dat de loonkloof voor jobstudenten in ons land gedicht lijkt. Zo blijkt dat de vrouwelijke en mannelijke studenten een gelijkaardig uurloon opgeven (12,2 euro) voor hun laatst uitgevoerde studentenjob. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat men op dit resultaat uitkomt. Op jaarbasis blijft er wel een verschil bestaan. Mannelijke studenten verdienen naar eigen zeggen zo’n 2600 euro per jaar, vrouwelijke studenten leggen dit bedrag zo’n 400 euro lager.

Kieskeuriger en soms nog steeds in het zwart

De nieuwe studentenwetgeving, die vanaf 2017 van kracht is en studenten meer flexibiliteit geeft om hun werk in te plannen, heeft voorlopig nog niet het verhoopte effect op het zwartwerk bij jobstudenten. 20 procent van de jongeren geeft aan dat ze zonder contract werken, wat niet neerkomt op een daling tegenover de vorige jaren.

Wat ook nog opvalt, is dat de Belgische studenten steeds kieskeuriger zijn in hun zoektocht naar studentenwerk. Maar liefst 65 procent geeft aan niet bereid te zijn om gelijk welke job te aanvaarden. Vooral weekend- en avondwerk zijn hierbij de grootste struikelblokken. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen