Populaire Amerikaanse YouTuber "Etika" overleden: "Sociale media, het is een harde wereld"

In New York is het lichaam gevonden van de populaire Amerikaanse YouTuber Desmond Amofah, bekend als "Etika". Zes dagen lang was de 29-jarige ster vermist. Voor hij verdween zette hij een video online waarin hij het had over zelfmoord. 

Desmond Amofah raakte wereldwijd bekend als YouTube-ster "Etika" voor het spelen en bespreken van spelletjes. Op YouTube had hij ruim 800.000 volgers. Maar ook op andere sociale media was hij populair. Hieronder kan u een van zijn YouTube-video's zien. 

Lees verder onder de video

Sociale media kunnen je een beeld geven van wat je wil, maar het kan ook volledig verkeerd uitdraaien

Etika

Zo'n 6 dagen geleden plaatste "Etika" een laatste video op zijn YouTube-kanaal. Daarin had hij het over zijn mentale problemen en over de gevolgen van overmatig gebruik van sociale media. "Laat mijn verhaal er een zijn dat voorzichtigheid adviseert als het gaat over sociale media", zegt hij. "Het kan je een beeld geven van wat je wil, maar het kan ook volledig verkeerd uitdraaien."

Etika kampte met psychische problemen

Het was niet de eerste keer dat "Etika" openlijk sprak over zijn psychische problemen op zijn YouTube-kanaal. De afgelopen maanden baarde dat zijn volgers steeds meer zorgen. Zoals toen hij schreef "dat het tijd was om te sterven", omdat zijn kanaal een tijdje werd stilgelegd wegens het online plaatsen van een pornovideo. 

Geschokte reacties

Op sociale media reageren heel wat fans geschokt op het overlijden. Niemand kan dit nieuws vatten. Ook de Belgische YouTube-ster Amber Ansah reageert. Zij laat weten dat het leven van een YouTube-ster niet altijd evident is. Ansah wordt in ons land, maar ook internationaal gevolgd door zo'n 250.000 mensen. Ze is gekend voor haar mode/lifestylevideo's op YouTube. 

Lees verder onder de video

Onlinewereld kan een donkere en eenzame wereld zijn

Amber Ansah

"De onlinewereld is soms echt wel een donkere wereld", zegt Ansah. "Het is afhankelijk van hoe je ernaar kijkt. Je kan er echt in verdwalen. Heel wat mensen volgen je, maar ze hebben ook ontzettend veel commentaar op wat je doet en dat gaat soms ver."

"Daarnaast is het ook een eenzame wereld." Volgens Ansah komt dat omdat je vaak niets anders doet dan video's maken. "Miljoenen mensen kijken naar die video's. Maar dan wil je meer video's maken, want dat brengt veel geld op. Dus op een bepaald moment doe je niets anders. Ikzelf heb ook ooit enkele dagen in zo'n bubbel gezeten en dat is niet goed."

Praat met uw kinderen hierover

Ook in ons land werd "Etika" door heel wat jongeren gevolgd. Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding raadt ouders aan om te praten met hun kinderen. "Vraag aan uw kinderen of ze deze YouTuber kennen en heb met hen hierover een open gesprek", zegt Kirsten Pauwels van de Zelfmoordlijn. "Laat hen weten dat zelfdoding niet de oplossing is en dat er een weg is naar hulp."

Heeft u vragen over zelfdoding of worstelt u met donkere gedachten? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn. Dat kan telefonisch via het nummer 1813, maar ook chatten of mailen is mogelijk.

Meest gelezen