Prins William: "Mocht een van mijn kinderen homo zijn, is dat helemaal oké. Ik maak me wel zorgen over haatboodschappen"

De Britse Prins William zou er geen enkel probleem mee hebben mocht een van zijn kinderen homo of lesbisch blijken te zijn. Dat heeft hij gezegd bij een bezoek aan een holebi-organisatie in Londen. Maar hij maakt zich als ouder wel zorgen over de haatboodschappen en discriminatie die ze zouden kunnen ervaren, zeker als lid van een koninlijke familie.

Prins William bracht in Londen een bezoek aan de Albert Kennedy Trust, een organisatie die dakloze holebi-jongeren opvangt die door hun familie op straat zijn gegooid. Plots vroeg iemand hem op de man af: wat zou u ervan vinden als een van uw kinderen homo of lesbisch zou blijken te zijn? "It would be absolutely fine", antwoordde de prins, dat zou hij helemaal oké vinden.

It would be absolutely fine.

Prins William

"Ik zou ze steunen bij elke beslissing die ze nemen", zei de prins. "Maar waar ik me als ouder wel zorgen over maak zijn de hindernissen, de haatboodschappen, de vervolging, alle discriminatie die op hen zou af kunnen komen. Met name omdat ze lid zijn van de koninklijke familie. Dat baart me wel wat zorgen."

Lees verder onder de foto:

Prins William praat met jongeren die (ooit) opgevangen zijn door de holebi-organisatie Albert Kennedy Trust.

Het is niet de eerste keer dat prins William openlijk zijn steun uitspreekt voor holebi's. Maar zijn uitspraak is toch wel een opmerkelijk statement als je bedenkt dat hij ooit koning wordt, én hoofd van de Anglicaanse kerk. En dat geldt natuurlijk ook als het gaat over zijn oudste zoontje George, ook een toekomstige troonopvolger.

Williams moeder Prinses Diana heeft van meet af aan duidelijk gemaakt dat homoseksualiteit voor haar de gewoonste zaak van de wereld was, en ze heeft haar beide zoons ook in die zin opgevoed. Ze was ook een van de eersten die aidspatiënten bezocht op het moment dat homo's zwaar getroffen werden door het nog nauwelijks bekende hiv-virus, en ze nam haar jongens ook mee op die bezoeken.

Drie jaar geleden verscheen William op de cover van het gay magazine "Attitude", waarin hij opkwam voor holebi’s die het slachtoffer zijn van pesterijen. 

De openlijk positieve houding tegenover holebi's van prins William en prins Harry betekent wel een trendbreuk in de Britse koninklijke familie. Toen de Queen de troon besteeg in 1952, was homoseks in het Verenigd Koninkrijk nog strafbaar, en dat is zo gebleven tot in 1967.

Ook in verschillende landen van de Commonwealth, de organisatie van hoofdzakelijk ex-kolonies die nauwe banden met het VK onderhouden, is homoseks nog strafbaar, soms zelfs met de doodstraf. 

Meest gelezen