Royals: een briesje en een sjaaltje, en hoe zit dat met de "overhaaste" huwelijksplannen van prinses Mako?

In ons laatste royalty-weekoverzicht vóór de zomervakantie duiken we de uitgaven in van het Britse koningshuis. Prins Harry en Meghan Markle blijken voor 2,7 miljoen euro Frogmore Cottage verbouwd te hebben op kosten van de belastingbetaler. De Japanse kroonprins en vader Akishino weet niet hoe het met het huwelijk staat van zijn dochter. En de Zweedse kroonprinses Victoria ziet haar Olympische droom (voorlopig) in rook opgaan. Afsluiten doen we met de Queen die een wapperend sjaaltje straal negeerde. The show must go on, nietwaar. 

De uitgaven van de Britten bekend

Buckingham Palace heeft de financiën van het voorbije jaar openbaar gemaakt.  Dat hoort zo sinds de zogenoemde Sovereign Grant Act uit 2011. De wet kwam er om meer inzicht te krijgen in de uitgaven van het Britse koningshuis.  U kan de cijfers hieronder rustig inkijken:

Zowat alle Britse media kopten op de kostprijs van de renovatie van Frogmore Cottage, het nieuwe stulpje van prins Harry en Meghan Markle sinds dit voorjaar: goed voor 2,7 miljoen euro via de Sovereign Grant, of het fonds waaruit de dotaties komen voor het onderhoud van koninklijke residenties en de vervoerskosten, onder andere gespekt door de Britse belastingbetaler.

Frogmore Cottage op het immense Windsor-landgoed kreeg alvast een grondige opknapbeurt. Vijf woongedeelten werden samengesmolten tot één geheel en verwarming, trappen, plafondbalken en waterleidingen werden vervangen. Het interieur zelf, inclusief een gymzaal als we de tabloids mogen geloven, zou betaald zijn door Harry en Meghan. De financieel directeur van de Britse koningin Elizabeth benadrukt dat er al ettelijke jaren niet gewerkt was aan Frogmore Cottage en dat de renovatie sowieso al op de planning stond.

Het bedrag is een doorn in het oog van de organisatie Republic die de monarchie wil afgeschaft zien. "Kunnen we dit rechtvaardigen als er één school of ziekenhuis geconfronteerd wordt met bezuinigingen? De publieke dienstverlening staat onder financiële druk en toch smijten we met 2,7 miljoen voor een nieuwe woning voor Harry. Dit is corruptie", klinkt het. 

We kunnen dit niet rechtvaardigen

organisatie Republic
De gerenoveerde Frogmore Cottage (op afstand).
2019 Getty Images

In totaal ging er ruim 74 miljoen euro naar Britse royals om hun officiële taken te bekostigen, een stijging van bijna 22 miljoen ten opzichte van 2017.  Een deel van dat geld ging naar het dringend opsmukken van Buckingham Palace en die renovatie kan nog makkelijk tien jaar duren. Het paleis van de Queen in hartje Londen dateert van 1703. In de jaren 50 (van de vorige eeuw) werden de verwarming, het sanitair en de bekabeling voor het laatst aangepakt.

Uit de cijfers werd ook duidelijk dat de verplaatsingskosten met de "Royal Train" (de privétrein van de Queen, wel eens Buckingham-Palace-op-wielen genoemd) opliepen tot 892.000 euro. De gezamenlijke uitstap of het treinritje van Meghan Markle met de Queen naar Cheshire kostte zo'n 33.000 euro. In die bedragen zit telkens bijvoorbeeld de beveiliging vervat.

De Queen en Meghan Markle samen op pad met de Royal Train.

Vader weet niet wanneer dochter trouwt

De Japanse kroonprins Akishino (53), de enige broer van keizer Naruhito, weet niet hoe het met de huwelijksplannen van zijn dochter Mako (27) staat. Dat heeft hij eerlijk toegegeven op een persconferentie in aanloop naar zijn bezoek aan Polen en Finland. Prinses Mako maakte in 2017 bekend dat ze zou trouwen met haar vroegere medestudent en advocaat Kei Komuro (foto), maar een jaar later kwam het keizerlijke hof met de mededeling dat het huwelijk was uitgesteld tot 2020.

"Het koppel heeft meer tijd nodig om het huwelijk voor te bereiden", was de verklaring toen. "Ik denk dat we voor verschillende zaken overhaast te werk zijn gegaan", reageerde de prinses zelf. Ze had spijt van het uitstel en weet de situatie aan "hun immaturiteit".   

Prinses Mako met haar verloofde.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Maar hoe zit de situatie nu, midden 2019? "Ik heb mijn dochter er nog niet over gehoord, dus ik weet niet hoe het huwelijk ervoor staat en wat ze erover denkt", vertelt vader Akishino. De verklaring van het hof kwam er indertijd na mediaberichten waarin stond dat de moeder van Komuro een financieel dispuut heeft met haar ex-verloofde en dat over de studiekosten van zoonlief. Kosten die in de miljoenen lopen. Komuro liet in januari weten dat de financiële zaken op orde waren gezet. Zijn ex-stiefvader - de "schuldeiser" -  was daar echter niet van overtuigd.

Ik weet niet hoe het huwelijk ervoor staat

kroonprins Akishino
Prins Akishino en prinses Kiko worden ontvangen in Polen.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Akishino praatte op de persconferentie ook over het dalende aantal prinsessen in de keizerlijke familie. Als een prinses huwt met een burger verliezen ze hun titel, de bijhorende privileges én verrichten ze niet langer officiële taken. Wat meer werk teweegbrengt voor de overblijvende leden aan het hof. 

"We kunnen meer activiteiten ondernemen als er meer mensen zijn de volgende generaties, maar afgaande op de huidige situatie, denk ik dat we moeten onderzoeken hoe we het gaan aanpakken", zegt de kroonprins. "Ons aantal neemt af, daar is niets aan te doen."

Wellicht betekent dat dat er gesnoeid moet worden in het takenpakket. Momenteel telt de Japanse familie nog 13 vrouwen, onder hen ook nog jonge prinsessen die op termijn zouden kunnen trouwen (al dan niet met een burger).   

Nagelbijten voor sportieve Victoria en Daniel

Victoria heeft een nagelbijtende week achter de rug.  De Zweedse kroonprinses reisde met echtgenoot prins Daniel naar Lausanne in Zwitserland om de kandidatuur van haar land te steunen. Zweden was samen met Italië kandidaat om de Winterspelen van 2026 binnen te halen. 

AFP or licensors

In Lausanne ligt de hoofdzetel van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en werd er maandagavond door 85 leden gestemd. Maandagmorgen probeerden de kandidaten een laatste keer hun gaststad (Stockholm-Åre en Milaan-Cortina d'Ampezzo) te promoten. 

In de wandelgangen vroeg een gespannen Victoria aan journalisten of zij de kansen voor Zweden konden inschatten. "Zelf krijgen we (Daniel en Victoria, red.) de kans om Zweden écht een duwtje te geven. Het zou veel voor me betekenen", vertelde de kroonprinses. "Sport is een manier om mensen te ontmoeten en om vreugde te delen. Dat gevoel heb ik als ik Paralympische en Olympische Spelen volg."

Victoria werd in de Zweedse campagne voor de Winterspelen van 2026 omschreven als de "meest populaire publieke figuur" van het land. De kaart van de duurzaamheid in Stockholm-Åre werd voluit getrokken om te overtuigen. Het zou ook de eerste keer zijn dat het land de Winterspelen zou verwelkomen. Maar helaas... uiteindelijk ging de voorkeur naar Italië waar het winteroord Cortina d'Ampezzo in 1956 al eens de Olympische Winterspelen organiseerde.

Niet opnieuw...

prins Daniel

Voor de Zweden was het een zware ontgoocheling. Het waren profetische woorden die prins Daniel eerder had gezegd, namelijk: "Niet opnieuw!" Het land probeerde al acht keer de Olympische Spelen te ontvangen. Eén keer lukte dat: in 1912 in Stockholm. Drie keer haalde Zweden het net niet met een tweede plaats, en nu weer.

The show must go on

De Queen ontmoeten is voor velen best een stresserende ervaring en dan is het hopen en bidden dat alles vlekkeloos verloopt. Voor de Japanse muzikant Yoshiki viel dat even tegen. Tijdens de Royal Windsor Cup, een polomatch, was er een "incidentje" in de koninklijke tribune.

Toen het gezelschap rechtstond, stak er een briesje op en kwam de zwarte sjaal van Yoshiki in de hals en op de schouder van de 93-jarige monarche terecht. Yoshiki schrok flink, net als "Sex education"- en "X-files"-actrice Gillian Anderson (zie video en foto's) En de Queen? Die gaf geen kik en daalde de trappen af om de trofee uit te reiken aan de winnende ploeg. 

Hare majesteit reageerde heel lief

Yoshiki achteraf

Yoshiki zat er duidelijk mee in zijn maag en sprak achteraf de koningin aan om zich te verontschuldigen. "Hare majesteit reageerde heel lief", tweette de muzikant. Voor wie de serie "The crown" volgt en per se een link zoekt tussen Gillian Anderson en het koningshuis: de actrice wordt getipt voor de rol van "Iron Lady" of de Britse premier Margaret Thatcher.  

Meest gelezen