Sportjournalist Stef Wijnants op Dag van de Mantelzorg: "Mensen in de sociale sector zijn helden"

Het is vandaag Dag van de Mantelzorg. Daarbij worden mensen in de bloemetjes gezet die zorgen voor chronisch zieke mensen. En dat is iets waar sportjournalist Stef Wijnants over kan meespreken. Hij zorgde samen met zijn vrouw en twee oudste zonen voor hun jongste zoon Ko, die twee jaar geleden de diagnose van leukemie kreeg.

Sportjournalist Stef Wijnants was twee jaar geleden te gast in de Warmste Tent van Radio 2 Limburg op de markt van Genk. Hij sprak daar over zijn jongste zoon Ko en zijn strijd tegen leukemie. Na 26 maanden is de behandeling klaar en gaat het goed met Ko, zegt Stef in "Start Je Dag". "Hij moet nu herstellen, want na twee jaar zware chemo is zijn lichaam serieus aangetast, maar naar alle omstandigheden gaat het heel erg goed. We gaan niet zeggen dat hij genezen is, maar de fase waarin hij nu zit is oké." 

In die twee jaar hebben Stef en zijn hele gezin gezorgd voor zoon Ko. Stef zette zijn werk voor het programma "Sportweekend" even op pauze om tijd te wijden aan de zorg van Ko en zijn twee oudste zonen, want ook zij werden geconfronteerd met de situatie.

"Plots wordt je hele familie daarin meegetrokken. Onze zonen merkten dat natuurlijk heel snel, want Ko lag lang in het ziekenhuis. Mijn vrouw was permanent in het ziekenhuis bij hem en ik zorgde ervoor dat de twee oudsten terecht ook veel aandacht kregen", zegt Stef. "Mijn oudste zonen gingen heel goed om met heel de situatie. Zij zaten soms drie uur met Ko in de zetel te kijken naar zijn lievelingsprogramma’s of speelden samen computerspelletjes. Dat was fantastisch om te zien als ouder." 

"Mensen van het jaar"

Mantelzorgers worden vandaag extra in de bloemetjes gezet op de Abdijsite van Herkenrode. Stef vindt het belangrijk dat zo'n verwendag georganiseerd wordt. "Mensen die in de sociale sector werken, zijn enorm belangrijk. Dat zijn voor mij de mensen van het jaar. Als je een heel jaar lang voor iemand moet zorgen en je jezelf moet wegcijferen, dan is dat toch een geweldige opgave, dus die Dag van de Mantelzorg is zeker op z’n plaats." 

Meest gelezen