Videospeler inladen...

Extreemrechtse verdachte bekent moord op Duitse CDU-politicus Walter Lübcke

In Duitsland heeft de verdachte van de moord op de christendemocratische politicus Walter Lübcke bekentenissen afgelegd. Dat bevestigen Duitse parlementsleden, die een speciale vergadering met de federale openbaar aanklager hebben bijgewoond. De verdachte is een man met extreemrechtse sympathieën. Hij zou hebben toegegeven dat hij de moord pleegde als reactie op het vluchtelingenstandpunt van Lübcke.

Anderhalve week geleden pakte de Duitse politie een 45-jarige verdachte op voor de moord op CDU-politicus Walter Lübcke, een partijgenoot van bondskanselier Angela Merkel. Lübcke overleed begin deze maand nadat hij in zijn tuin was aangetroffen met een schotwond. Het DNA van de verdachte kwam overeen met sporen die waren gevonden.

De verdachte heeft intussen bekentenissen afgelegd. Dat is vanochtend bekendgemaakt in de commissie Binnenlandse Zaken van het Duitse parlement, waar federaal openbaar aanklager Peter Frank en minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer een stand van zaken gaven.

Verdachte zegt dat hij alleen handelde

De politie ging uit van een extreemrechts motief voor de moord, want de verdachte heeft extreemrechtse sympathieën.

Volgens verschillende Duitse media heeft hij nu inderdaad toegegeven dat hij de moord pleegde als reactie op het vluchtelingenstandpunt van Lübcke. De politicus had zich in volle vluchtelingencrisis, in 2015, duidelijk uitgesproken voor een menselijke behandeling van vluchtelingen en migranten. Volgend op zijn uitspraken had hij doodsbedreigingen ontvangen.

De verdachte zegt dat hij alleen heeft gehandeld, maar dat betekent volgens de speurders niet dat het onderzoek naar extreemrechtse netwerken ophoudt. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen