Videospeler inladen...

Vzw Straatverplegers helpt daklozen zichzelf koel te houden

Vanaf deze week verspreidt de vzw Straatverplegers haar vernieuwde zomerpreventiecampagne “Wanneer het warm is, blijf cool”. Met affiches en flyers wil de organisatie mensen die op straat moeten leven tips geven om deze heel warme dagen goed door te komen. De campagne moet ook het brede publiek bewust maken van de noden van daklozen bij deze tropisch temperaturen. 

Het cliché wil dat het in de zomer voor dakloze mensen een stuk gemakkelijker leven is dan in de winter, maar niets is minder waar. In de zomer kunnen forse hittegolven die steeds vaker voorkomen heel wat problemen veroorzaken. Uitdroging, zonnesteek, hygiëneproblemen, infecties, brandwonden … het zijn allemaal risico's voor dakloze mensen. 

 “Op onze flyers en affiches staan een aantal tips met wat te doen om je koel te houden als het warm is ”, zegt Koen Van den Broeck van de vzw Straatverplegers. “Dat is vooral belangrijk voor mensen die permanent op straat leven en dus niet altijd de mogelijkheid hebben om ergens verkoeling te zoeken. Toch is verkoeling nodig  om deze uitzonderlijke temperaturen te kunnen doorstaan.”

Die affiches verspreiden ze via hun net werk van hulporganisaties zoals bijvoorbeeld DoucheFlux, waar dakloze mensen langskomen om een douche te nemen of bij opvangplekken waar ze  wat op adem kunnen komen.

“Onze ploegen trekken zoals altijd de straat op. Ze bezoeken in Brussel en Luik wat wij onze "patiënten" noemen. Ze vertellen hen waar ze best rekening mee houden als het zo warm is. Ze geven de mensen ook flyers mee die ze als geheugensteuntje kunnen gebruiken.” 

Concreet staan er vier tips op de affiche :  

  • Gebruik fonteinen in de stad om je te verfrissen
  • Blijf in de schaduw op een plaats met frisse lucht
  • Zin om een biertje te drinken? Neem er twee glazen water bij.
  • Drink regelmatig water.

Lees verder onder de foto.

“Alcohol drinken komt er op straat vaak aan te pas” legt Van de Broeck uit. “Dat doe je als het heel heet is beter niet of toch alleszins met water. Compenseer je alcoholgebruik dus met voldoende water, want alcohol drinken werkt dehydraterend.  We verspreiden ook een plan waarop de gratis beschikbare drinkwaterfonteintjes in Brussel aangegeven staan, zodat de mensen hun weg naar die kraantjes vinden. Verder raden we aan: beschut jezelf en ga in de schaduw zitten."

“Door een aantal steden worden er wel een aantal maatregelen genomen voor het extreme weer”, zegt Van den Broeck. “Ze voorzien water en extra opvang en beschutting voor daklozen. Toch wordt daar in de zomer nog te weinig aan gedacht.”

Mensen van straat halen

De vzw Straatverplegers werkt aan het "einde van dakloosheid" in Brussel en Luik, door langdurig dakloze mensen te begeleiden naar een nieuw leven in een vaste woning. Aandacht voor hun hygiëne, gezondheid en zelfwaarde, samenwerking met andere organisaties en de creatie van woongelegenheid, en de mobilisatie van het publiek zijn daarbij de belangrijkste hefbomen.

“We werken met mensen die langdurig dakloos zijn en die er erg aan toe zijn” legt Van den Broeck uit. “Ze zijn vaak geïsoleerd en vallen buiten het netwerk van de reguliere hulpverlening. Het zijn vaak mensen die een heel slechte fysieke of psychische of hygiënische toestand bevinden. We gaan hen niet alleen helpen overleven, maar we willen hen zo snel mogelijk uit de straat uit kunnen halen."

"Het is vooral zaak om die mensen te motiveren", merkt Van den Broeck op. "Veel van die mensen zijn eigenlijk de hoop kwijt geraakt en zijn dus ook zeer wantrouwig om terug te keren naar een normaal leven in de samenleving. We proberen hen terug in verbinding brengen met bestaande organisaties en hun administratie weer in orde te krijgen, zodat ze terug de mogelijkheid hebben om in een huis te gaan wonen. Wij blijven hen, eens ze geherhuisvest zijn in een huis of rust- en verzorgingstehuis, ondersteunen en volgen om te zorgen dat er geen terugval komt.”

We beschouwen dakloos zijn als een ziekte en de remedie daartegen is een huis hebben.

Koen Van den Broeck, vzw Straatverplegers

"We bestaan al 13 jaar in Brussel, dit jaar in mei in Luik begonnen. In 10 jaar hebben we er 120 uit de straat gekregen" zegt Van den Broeck trots.  "Met de middelen die we hebben, is dat een mooi resultaat. Maar er is sowieso een probleem. Kwantitatief neemt het probleem van dakloosheid toe. Onze capaciteit is eigenlijk te klein om snel genoeg te kunnen werken om de mensen van de straat te krijgen tegenover de instroom die er is. Wij focussen op de zware gevallen, mensen die al tussen de 5 en 25 jaar dakloos zijn, met moeilijke problematieken. Die zeer kwetsbare gevallen komen nu minder voor. Dat betekent dat we de zwaarste pathologieën er hebben kunnen uithalen.”

“We vertrekken vanuit een medische invalshoek", besluit Van den Broeck. "De stichters waren ook verplegers en daarom spreken we ook van patiënten. We beschouwen dakloos zijn als een ziekte en de remedie daartegen is een huis hebben. We vinden dat je alleen aan je problemen kan werken als je in een omgeving kan zijn waar je min of meer veilig bent, en dat kan niet op straat.”

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen