Videospeler inladen...

De vakantiedrukte in België richting kust en naar het zuiden komt deze zomer in twee grote golven

Het is nu bijna écht zomer: voor de meeste studenten zijn de examens afgelopen, de bouw- en de schoolvakanties lonken. En ja hoor: daar zijn de vakantiefiles. Waar en wanneer moet je rekening houden met de grootste drukte op de wegen, in België en in de vakantielanden? Zijn er dit weekend al problemen? We loodsen je er doorheen.

Deze week is het, net zoals afgelopen week, al voor veel mensen vakantie. Mensen zonder leerplichtige kinderen zijn soms al op hun vakantiebestemming aangekomen. Ook in het buitenland is dat zo: op onze snelwegen zijn al veel Nederlandse, Duitse en Franse nummerplaten te zien. Dat is samen met het warme weer ook de reden voor de huidige grote drukte op de wegen tijdens de daluren, zeker rond Antwerpen en Brussel. De files na de spits verdwijnen gewoon niet meer.

Anders dan in de Paas- of Pinkstertijd verloopt de vakantiedrukte in het begin van de zomer meer verspreid, maar dit jaar wel duidelijk in twee grote golven; dit weekend (29-30 juni) én over twee weken (13-14 juli). Niettemin moet je rondom het weekend van 6 juli ook al rekening houden met verkeersproblemen door de start van de Tour de France in Brussel.

De eerste grote druktegolf: nu vrijdag en dit weekend. Inclusief een kleine Duitse invasie.

De eerste golf start nu vrijdag en tijdens het weekend van zaterdag 29 juni: dan begint in België officieel de schoolvakantie. Op vrijdag en zaterdag moet je ook rekening houden met extra drukte door onder meer Duitse vakantiegangers. Die gebruiken onze wegen vooral voor een bestemming aan de Belgische kust of in Zeeland, in het westen van Frankrijk of het noorden van Spanje. Onder meer toeristen uit Hessen, Saarland, Rijnland-Palts en Bremen zullen dan door of naar ons land rijden. Bovendien start in ons land de regio Brussel-Halle-Vilvoorde vrijdagavond als eerste het bouwverlof. Vooral vrijdagmiddag zal het rond de hoofdstad de hele dag aanschuiven zijn.

Weekend van zaterdag 6 juli: veel Nederlanders en ‘le grand départ’ in Brussel.

Net zoals de Duitsers kennen de Nederlanders een zogenoemde vakantiespreiding. De ‘regio zuid’ vertrekt als eerste op vakantie. Dat is vooral op vrijdag 5 juli en zaterdag 6 juli. Dat zal je op vrijdag 5 juli vooral voelen op de ringwegen van Antwerpen en Brussel en ook een beetje op zaterdag, vooral aan de Kennedytunnel richting Gent en bij Tervuren richting Waterloo.

Door ‘le grand départ’  van de Tour de France zijn er rond die tijd ook aardig wat wegen in en rond Brussel voor alle verkeer afgesloten. Op donderdag 4 juli zullen er tussen 16u en 20u verkeersproblemen zijn binnen de vijfhoek. Dan worden de ploegen die deelnemen aan de Tour de France voorgesteld. Op vrijdag 5 juli wordt hinder verwacht door de voorbereidingen voor de eerste etappe en de ploegentijdrit. De afrit Koninklijke Parklaan van de A12 zal de hele dag dicht zijn. Ook bij het openbaar vervoer zullen er omleidingen zijn.

Op zaterdag 6 juli is Brussel de locatie voor de start en aankomst van de allereerste etappe van de Tour de France 2019. De start is om 12u aan het Koningsplein waarna de renners door het centrum van de stad richting Molenbeek rijden. De renners verlaten Brussel via Anderlecht in de richting van Lennik. Het parcours wordt afgesloten vanaf zeven uur ‘s morgens en gaat weer open om half twee ’s middags. In die tijdsperiode is Brussel letterlijk opgedeeld in drie ‘zones’, die kan je hier zien. Let op, de renners maken dan een tour via onder meer Geraardsbergen en Charleroi terug naar Brussel. Dus ook heel wat kleinere wegen in Vlaanderen en Wallonië zijn op zaterdag gesloten voor normale het verkeer. De renners keren ’s middags terug via de Tervurenlaan en rijden vandaar door naar het Koninklijk Park in Laken, daar is ook de meet. Het parcours is dan dicht van 12u tot 18u30. Brussel bestaat dan voor het verkeer even uit twee ‘zones’. Bekijk de zones hier.  

Op zondag 7 juli is er een ploegentijdrit met vertrek aan het Paleizenplein en aankomst op de Heizel nadat de renners het stadscentrum doorkruist hebben. Tussen 7u en 20u verdeelt de ploegenrit Brussel weer in drie zones

De tweede grote druktegolf: start van het bouwverlof rond 11-13 juli.

Donderdag 11 juli zal voor veel Vlamingen het startsein zijn voor de zomervakantie. Door de Vlaamse feestdag nemen werknemers bij veel openbare diensten op vrijdag al een brugdag. In Antwerpen, de regio Leuven, in de provincies Oost- en West-Vlaanderen én Limburg begint het bouwverlof op vrijdag 12 juli en zaterdag 13 juli. Dat zijn véél mensen. Op vrijdagmiddag 12 juli mag je rond de grote steden toch flink wat drukte op de weg en in de trein verwachten. In de noordelijke provincies van Nederland begint de schoolvakantie ook, net zoals in de erg dichtbevolkte Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Daarom kan het bij ons op de snelwegen ook op zaterdag drummen worden.

Het weekend van de nationale feestdag.

Het weekend van 20 juli is zowat de laatste grote vertrekperiode in juli voor mensen die op vakantie gaan. In Midden-Nederland start de schoolvakantie en in de kantons Hamme en Lokeren het bouwverlof. De nationale feestdag 21 juli valt op een zondag. De grootste drukte op de wegen wordt verwacht op vrijdag 19 juli.

Wegwerkzaamheden in België: extra files in juli en augustus.

Van 1 tot 8 juli gaat bij Gent de R4 dicht richting Zelzate, tussen Flanders Expo en Drongen. Heel wat mensen moeten dan omrijden via de E40, en dat kan richting kust extra vertragingen veroorzaken.

Wie met de auto richting Duitsland of Oost-Europa wil, moet vanaf 12 juli rekening houden met werkzaamheden op de E34 tussen Turnhout en de Nederlandse grens. Er zijn dan twee smalle rijstroken. Eerst alleen richting Eindhoven, in augustus ook richting Antwerpen. Op drukke momenten kunnen er files staan.

Verkeer naar Frankrijk en naar de kust heeft af te rekenen met de werkzaamheden op de E17 bij Gent. Tot eind augustus zullen er files staan omdat je op wisselende locaties over twee smalle rijstroken moet. Alleen tijdens de Gentse Feesten ligt de werf even stil.

Van 12 juli tot 11 augustus moet je door werkzaamheden op de E19 Breda - Antwerpen ook over twee smalle rijstroken.

Vakantiegangers richting Frankrijk zullen zich door files moeten wurmen op de E19 bij Bergen, daar zijn maar twee rijstroken open. En op de E40 ten noorden van Luik zorgen werkzaamheden al maandenlang voor problemen. Op drukke momenten, zoals vrijdagavond, moet je rekening houden met files richting Duitsland.

Wat als je dit weekend met de auto richting zuiden vertrekt?

In Frankrijk is vrijdag volgens mobiliteitsorganisatie Touring al een rode dag (erg moeilijk verkeer met lange files) voor de omgeving van Parijs. Op andere wegen in Frankrijk is het een oranje dag (druk met kleinere files). Zaterdag is een oranje dag voor heel Frankrijk. Op zondag worden er geen problemen verwacht.

In Duitsland en Zwitserland zal er op vrijdagnamiddag en op zaterdag druk verkeer zijn met wat kleinere files (oranje). Op vrijdag kunnen er aan de Zwitserse St.-Gothardtunnel files staan tussen 12u en 22u op zaterdag en zondag tussen 5u en 18u. 

In Oostenrijk, Italië en Spanje zal het ook druk zijn maar zonder al te lange files. 

Wat brengt de rest van de zomer op de Europese wegen?

De zomerdrukte in Europa komt pas echt op gang vanaf het weekend van 6 juli. De absolute piek volgt tijdens de weekends van 3 en 10 augustus. Gulden regel: niet vertrekken op vrijdag en zaterdag, als je dat kan, en vermijd ook zaterdagen als je weer huiswaarts wil.

De zwarte weekends van de zomer worden zonder enige twijfel de weekends van 2-4 augustus en van 9-11 augustus voor vertrek én terugkeer. Zaterdag 3 augustus is een zwarte dag en wordt de drukste dag van de zomervakantie: ellenlange files in beide richtingen en dus absoluut te mijden.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen