Nicolas Maeterlinck

Pleziervaart eindelijk dwars door historisch Gent

In Gent is het vanaf komend weekend mogelijk om een volledige rondvaart door het historisch centrum te doen. Dat kon voorlopig nog niet omdat de nieuwe sluis aan de Reep, een heropend deeltje van de Schelde, nog niet werkte. Door de opening van de sluis, op de plek waar Schelde en Leie historisch samenvloeien, is er na meer dan 50 jaar opnieuw één aaneengesloten waternetwerk in Gent.

De nieuwe sluis aan de Reep, de Scaldissluis, is er al een tijdje maar zal pas komend weekend operationeel zijn. Die sluis maakt de verbinding tussen de Schelde en de Leie aan Portus Ganda. De sluis zal vanaf zaterdag 29 juni bediend worden door een sluiswachter op vaste momenten. Voor het eerst in meer dan 50 jaar zal een vaart door de hele historische Kuip van Gent opnieuw mogelijk zijn. 

Het was de bedoeling om de pleziervaarders de sluis zelf te laten bedienen via een app op hun smartphone. Maar dat bleek een brug te ver. Een sluiswachter moet er nu alles in vaste banen leiden. 

Hélène Vermeulen van de Vlaamse Waterweg: "Pleziervaarders geven de sluiswachter een seintje, zodat die weet hoeveel bootjes willen doorvaren. Die zal de sluis wel alleen op vaste tijdstippen openen. Op weekdagen zal dat zijn om 9, 13 en 15 uur, op zon- en feestdagen wordt dat 12 en 14u. In de tussentijd zullen de plezierboten moeten wachten. Op termijn zal die bediening op afstand gebeuren."

(lees verder onder de foto)

De stad van op het water bewonderen, geeft een heel ander beeld dan te voet, van op de fiets of het openbaar vervoer. Je ziet dan gevels en gebouwen die je anders maar moeilijk opmerkt. Zowel met eigen bootje als met een gehuurd exemplaar kan u dus vanaf zaterdag de Gentse kuip op een heel andere manier bekijken. 

Voor de bedieningsmomenten en telefoonnummers van de Gentse sluizen kan je terecht op de website visuris.be

Meest gelezen