Videospeler inladen...

Man die mogelijk aanslag op VS-ambassade plande, blijft in de cel. Advocaat: "Niet geradicaliseerd"

De man die er van verdacht wordt een aanslag te hebben gepland tegen de Amerikaanse ambassade in Brussel, blijft nog minstens een maand in de cel. Zijn advocaten ontkennen dat de man geradicaliseerd is. Of de man daadwerkelijk een aanslag voorbereidde, is niet duidelijk. “Ik heb alvast geen plannen of een wagen gezien”, aldus advocaat Mustapha El Hajjami.

Afgelopen weekend arresteerden de antiterreureenheden van de federale politie de 22-jarige M.G. die volgens het federaal parket plannen had om een aanslag te plegen op de Amerikaanse ambassade in het centrum van Brussel. Zijn advocaten ontkennen de berichten dat hun cliënt geradicaliseerd is. “Dat klopt niet”, zeggen meester Mustapha El Hajjami. “Hij heeft één gerechtelijk antecedent en dat is bij de politierechtbank. Hij komt niet voor op de lijst met geradicaliseerde personen.”

M.G. heeft de Belgische nationaliteit en liep al langere tijd in het vizier van de inlichtingendiensten. De man zou jihadistische sympathieën hebben voor twee bewegingen die gelinkt zijn aan Al-Qaeda. Een daarvan is Firqat Al-Ghuraba, de "brigade van de vreemdelingen", die actief is in het Noord-Westen van Syrië.  Er werd ook een tijdlang gevreesd dat de man van plan was om naar Syrië te reizen.

Recent verscheen hij weer op de radar van de veiligheidsdiensten omdat vermoed werd dat hij afgelopen maandag of dinsdag op de poort van de ambassade zou inrijden. 

We hebben nergens plannen zien liggen en mijn cliënt beschikt ook niet over een wagen

Meester Mustapha El Hajjami

Maar volgens de advocaten van de man zijn er geen concrete aanwijzingen die aantonen dat hij een aanslag wilde plegen op de ambassade. “We hebben nergens plannen zien liggen en mijn cliënt beschikt ook niet over een wagen.” De advocaten vermoeden dat de man werd opgepakt omdat hij werd opgepikt door de camera’s rond de ambassade toen hij minutenlang naar het gebouw stond te kijken.

Blijft aangehouden

De raadkamer besliste alvast om de aanhouding van de verdachte te bevestigen, waardoor hij nog minstens een maand in de cel blijft. “We hebben zijn vrijlating ook niet gevraagd”, gaat El Hajjami verder. “Mijn cliënt heeft geen vast adres en er staan ook nog een aantal onderzoeksdaden gepland. Volgende week wordt hij nog verhoord. In de eerste plaats willen we nu eerst zijn papieren in orde brengen.”

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen