Basisschool Herne sluit definitief de deuren

Basisschool Markevallei in Herne sluit na dit schooljaar definitief de deuren, dat heeft het schoolbestuur beslist. Er zijn te weinig leerlingen en de infrastructuur van de school laat te wensen over.

Met een grote schoolreünie werd woensdagavond in schoonheid afscheid genomen van basisschool Markevallei Herne. Ongeveer 500 mensen zakten nog een laatste keer af naar de site langs de Edingsesteenweg. Door het dalend aantal leerlingen en de slechte infrastructuur werd besloten om de school in Herne definitief te sluiten. Aan het begin van dit schooljaar telde de school slechts negentien leerlingen. Er was ook geen geld meer om de gebouwen te onderhouden. 

"Jammere zaak"

Burgemeester van Herne Kris Poelaert (CD&V) vindt de sluiting van de school een pijnlijke zaak voor Herne: "Het is te betreuren dat dit moet gebeuren. Ik denk dat de mensen die er naar school zijn geweest, zowel vroeger als nu, een stukje geschiedenis achterlaten. Maar goed, we kijken hoopvol naar de toekomst. We leggen ons neer bij de beslissing die is genomen door de scholengroep." 

Naar Kokejane 

Wat er met de schoolgebouwen gaat gebeuren is nog niet duidelijk. De gemeente gaat dat bekijken. De leerlingen die nog les volgden in Markevallei Herne verhuizen volgend jaar naar de vestiging van de school in Kokejane. Kokejane is een gehucht gelegen op de taalgrens en behoort deels tot Vlaanderen en deels tot Wallonië, respectievelijk de gemeente Herne en de gemeente Edingen. Daar worden trouwens uitbreidingswerken uitgevoerd om het verhoogd leerlingenaantal optimaal op te vangen. 

Meest gelezen