Videospeler inladen...

Bernie Sanders (77) in gesprek met Björn Soenens: "Het is tijd dat Wall Street de werkende mens helpt"

Vannacht gaan in Miami, Florida een tweede reeks Democratische politici met elkaar in debat die allemaal volgend jaar presidentskandidaat willen worden. Vijfentwintig Democraten hopen de kandidaat van de partij te worden. Omdat ze met zo veel zijn, worden ze over twee avonden gespreid. Vanavond zal ook Bernie Sanders aanschuiven. In 2016 haalde Hillary Clinton het uiteindelijk van Bernie Sanders bij de Democraten. Deze keer hoopt Sanders het verschil te maken met een sociaal beleid, door in te zetten op ziektezorg en betaalbaar onderwijs. Dat zegt hij voor de camera van VRT NWS. 

"Zorg is een mensenrecht en geen privilege", zegt Sanders. "We gaan een eind maken aan een absurde toestand waarbij de Verenigde Staten als enige grote land ter wereld geen gezondheidszorg voor iedereen garandeert."

Sanders legt ook sociale accenten. "We willen het minimumloon verhogen tot 15 dollar per uur, en ik ben trots daarbij een  leidende rol te spelen in het Congres. Ik verwacht dat het Huis van Afgevaardigden die wet binnen enkele weken zal goedkeuren."

Ook het onderwijs moet voor hem goedkoper. "Ik ben trots dat we net een belangrijk wetsvoorstel hebben ingediend dat eindelijk de openbare hogescholen en universiteiten gratis zal maken en een eind zal maken aan studieschulden voor 45 miljoen Amerikanen."

Sanders wil de kosten voor dit alles verhalen op Wall Street. "Dit land heeft Wall Street uitgekocht. We hebben ze tien jaar geleden gered. Nu is het tijd dat Wall Street de werkende mensen helpt." 

Bekijk het verslag uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen