Videospeler inladen...

Charles Michel: "Vormen van regionale minderheids­regeringen is niet serieus"

Premier Charles Michel (MR) ergert zich aan het feit dat zowel in Wallonië als in Vlaanderen geprobeerd wordt om een minderheidsregering te vormen. In een interview op de RTBF zegt Michel dat dat tijdverlies betekent en niet serieus is. Intussen bevestigt CD&V-voorzitter Wouter Beke dat zijn partij van Vlaams formateur Bart De Wever een uitnodiging heeft gekregen voor een vierde gesprek. 

"We zouden moeten beginnen met de uitslag van de verkiezingen te respecteren", zegt Michel. "Als ik zie dat men probeert regeringen op de been te brengen die geen meerderheid hebben, dan is dat niet serieus."

In Wallonië zijn de PS en Ecolo besprekingen begonnen om een minderheids­regering te vormen en in Vlaanderen voert formateur Bart De Wever al enkele weken gesprekken met het Vlaams Belang om te kijken op welke punten N-VA en Vlaams Belang het eens kunnen worden.

"In Vlaanderen praat de N-VA met een fundamenteel antidemocratische partij en in Wallonië heeft de PS wekenlang geprobeerd om de communisten (PTB) te overtuigen, die ook antidemocratisch zijn. Dat is niet serieus", zegt Michel. 

"Als men zijn verantwoordelijkheid wil nemen en de resultaten van de verkiezingen wil respecteren, dan moet men binnen het parlement een stabiele meerderheid vormen. We kunnen ons geen fragiele, onstabiele regeringen veroorloven op het moment dat we een sterk project nodig hebben voor Wallonië, Brussel en Vlaanderen", besluit Michel.

Meest gelezen