Vlaams Belang stelt N-VA voor om samen front te vormen: "Regering met ons allebei, of niet"

Chris Janssens van Vlaams Belang stelt in Knack voor aan de N-VA om hun lot aan elkaar te verbinden. Andere partijen moeten dan kiezen: een bestuur met de N-VA én Vlaams Belang, of een linksere regering. Daarmee voert Vlaams Belang de druk op richting de N-VA voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Voor alle duidelijkheid: het voorstel om een front te vormen met de N-VA komt van Vlaams Belang, en is niet goedgekeurd door de N-VA.

Is het een laatste wanhoopsdaad van Vlaams Belang om mee te kunnen besturen in Vlaanderen? Of klikken de N-VA en Vlaams Belang zich bij deze effectief aaneen, in een blok dat andere partijen kunnen kiezen of laten? Al de hele maand houdt de N-VA verkennende gesprekken met Vlaams Belang over de vorming van een nieuwe Vlaams regering. Maar de twee hebben samen geen meerderheid die nodig is om te kunnen besturen. Om een derde partij te overtuigen, neemt Vlaams Belang nu de vlucht vooruit. 

N-VA en Vlaams Belang dienen nu een ultimatum te stellen aan Open VLD en CD&V. Ofwel respecteren ze de wil van de kiezer en steunen ze een Vlaams en rechts beleid, ofwel moeten ze op zoek gaan naar een alternatieve linkse meerderheid

Chris Janssens, Vlaams fractieleider voor Vlaams Belang

Chris Janssens, die mee aan de onderhandelingstafel zit voor Vlaams Belang, komt namelijk met een opvallend scherp geformuleerd voorstel: "N-VA en Vlaams Belang dienen nu schouder aan schouder een ultimatum te stellen aan Open VLD en CD&V. Ofwel respecteren die partijen de wil van de kiezer en steunen ze een Vlaams en rechts beleid, ofwel moeten ze op zoek gaan naar een alternatieve linkse meerderheid", schrijft hij in een opinietekst in Knack.

"Misschien hebben Open VLD en CD&V nog niet het simpele rekensommetje gemaakt", zegt Janssens. "Maar indien Vlaams Belang en de N-VA samen met 58 zetels front zouden vormen, blijft er voor hen alleen nog maar de keuze: ofwel zich daarbij aansluiten, ofwel kiezen voor een linkse regering met de communisten van PVDA erbij." 

N-VA steunt front vooralsnog niet

Voor het goede begrip: N-VA beslist als grootste partij nog steeds welke stappen gevolgd worden voor de vorming van een Vlaamse regering, en hebben dit voorstel niet goedgekeurd. "Dit is een initiatief van Vlaams Belang", geeft Janssens toe. "Het is een aanbod aan de N-VA, aan de partijen die het signaal van de kiezer willen vatten", klinkt het. "Een constructief voorstel." Gevraagd om een reactie, wil de N-VA enkel reageren dat ze "over de formatie alle discretie bewaren".

Dit is een initiatief van Vlaams Belang. Het is een aanbod aan de N-VA

Chris Janssens, Vlaams fractieleider voor Vlaams Belang

In de praktijk zullen de N-VA en Vlaams Belang zich vermoedelijk niet formeel aan elkaar vastklinken, maar wel een gemeenschappelijke tekst naar voren schuiven: "De teksten worden voorbereid door de formateur", zegt Janssens ook. "Wij bieden de N-VA nu aan om samen een front te vormen en op basis van die inhoud op zoek te gaan naar een derde partner." 

Meest gelezen