AFP or licensors

Trump is mijn familie in Iran met een zacht wattenschijfje de keel aan het oversnijden

Doctoraatsstudente Elly Mansoury slaakt een noodkreet over de barre financiële situatie van haar familie in Iran. De Iraanse bevolking gaat zwaar gebukt onder de economische sancties die de Verenigde Staten het land oplegt. Europa mag niet vanaf de zijlijn blijven toekijken, maar het moet ingrijpen door de handel met Iran op te drijven.

De nieuwe economische sancties van de VS tegen Iran zijn de zoveelste piek in de eindeloze spanningen. Nog geen 4 jaar geleden was ik bij Terzake te gast en vol goede hoop over de nucleaire deal en de sancties die opgeheven waren. Nu ik erop terugkijk, vind ik mezelf naïef. 

Nadat Iran een clowneske president als Ahmadinejad had, en ik er bij elke gelegenheid vragen over kreeg van niet-Midden-Oosten-kenners, voelde ik bij het aantreden van de nieuwe president Trump toch wel een licht gevoel van karma en leedvermaak. Uiteraard is dit al lang verdwenen en is er momenteel zelfs sprake van schuldgevoel.

Mijn familie draagt de financiële gevolgen van het dictatoriale poppentheater van de Iraanse regering, het trumpisme en het ter plaatse trappelen van de EU

Trump heeft al zo veel groepen mensen ontmenselijkt waardoor ik hem nog amper als mens zie. Aan de andere kant van dat spectrum ligt mijn diep verdriet door de ondraaglijke financiële druk bij familie en vrienden. Zij dragen de gevolgen van het dictatoriale poppentheater van de Iraanse regering, het trumpisme en het ter plaatse trappelen van de EU. 

Bij elk contact met mijn familie en de confrontatie met de torenhoge Iraanse inflatie - die ontaard is in dagelijkse financiële moeilijkheden die ze ondervinden omwille van de Amerikaanse én Europese sancties - heb ik een onophoudelijk schuldgevoel waar zij eigenlijk niks mee zijn.

Zonder Europese handel met Iran dreigt de armoedeput bij de Iraanse burgers steeds dieper te worden

De prijzen van zowat alles - maar vooral van onmisbare voedingsproducten zoals groenten, fruit, brood of vlees - kunnen plots 5 à 10 keer duurder worden. Een nicht vertelde onlangs dat ze amper maandverband vindt in de supermarkt en een ander familielid maakt zich zorgen om de prijzen van luiers voor baby's.

De Iraanse munt, de rial, verloor in 2018 reeds 70% van zijn waarde. Het wordt mij nu alleen maar duidelijker dat de EU zich monetair moet losrukken van het Amerikaanse systeem, zoals bijvoorbeeld de uitwisseling van betalingsgegevens via SWIFT" Zonder Europese handel met Iran dreigt de armoedeput bij de Iraanse burgers steeds dieper te worden. Ook de toegang tot noodzakelijke kanker- of diabetesmedicatie van Europese makelij wordt alsmaar schaarser.

Hoe Trump de Iraanse economie de kop inslaat en dit instrumentaliseert om zijn eigen hegemonie te behouden, doet mij met veel fire and fury denken aan een Perzische uitdrukking: ba panbe sar boridan. Iemand met een wattenschijfje de keel oversnijden. (Nog) geen grensoorlog, (nog) geen regelrechte oorlog maar het land evenwel langzaam en standvastig ombrengen. 

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen