Een halve kilo per dag bijkomen tijdens je vakantie? Daar moet je al heel veel moeite voor doen

In "Runner’s World", het blad voor de hardloper, las "Nieuwe Feiten"-presentator Lieven Vandenhaute dat een mens per dag niet meer dan een halve kilo kan bijkomen, hoeveel zwanworstjes, chips, caiparinhas en dame blanches hij ook naar binnen werkt. De redactie van "Nieuwe Feiten" zocht uit of dat klopte.

De vakantie komt eraan, dan mag de riem er al eens af. Maar hoeveel moet je eten om op één dag een halve kilo bij te komen? "Nieuwe Feiten" legde de vraag voor aan Michaël Sels, hoofddiëtist van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

"Voor een kilogram lichaamsgewicht moet je 7.000 kilocalorieën meer eten dan je verbruikt. Dus voor een halve kilo is dat 3.500 kilocalorieën meer eten" zegt hij. Een gemiddelde man heeft zo’n 2.500 kilocalorieën per dag nodig. Als hij die theoretische 500 gram zou willen bijkomen op een dag, dan zou hij daarbovenop dus 3.500 kilocalorieën meer moeten innemen.

Op een dag, 24 uur dus, kan je gewicht heel wat schommelen, vervolgt hij. "Als je jezelf ’s ochtends weegt, of je weegt jezelf ’s avonds, dan ga je zien dat je een totaal ander gewicht op de weegschaal tegenkomt. Die afwijkingen kunnen veel groter zijn dan 500 gram. Dat is uiteraard niet allemaal vetmassa of allemaal spiermassa. Zelfs als je een glas water drinkt, en je gaat op de weegschaal staan, dan weeg je waarschijnlijk een beetje meer. Het is zeer moeilijk, en waarschijnlijk niet mogelijk om op een dag 500 gram spierweefsel of 500 gram vetweefsel aan te maken."

Goed nieuws?

Is dat dan goed nieuws voor mensen die stiekem van plan zijn om zich op hun vakantie helemaal te laten gaan? "Wat belangrijk is, is om een tijdje te proberen een stabiel gezond gewicht aan te houden", zegt Sels. Hij is geen voorstander van crashdiëten: "Je hebt in je lichaam een soort van barometer, een gewicht waar je telkens terug naartoe gaat. Wanneer je veel gewicht verliest voor je op vakantie gaat, en daar dan stopt met je dieet, ga je heel snel terug naar dat oorspronkelijke gewicht, en vaak zelfs een klein beetje meer. Dat is het jojo-effect dat veel mensen ervaren."

"Kan je een drietal maanden je gewicht stabiel op het lagere gewicht houden, heb je eigenlijk een nieuw barometerpunt gezet, waarop je makkelijk stabiel gaat blijven", zegt Sels.

"Als je zondigt, doe het dan goed"

We hoeven ons dus geen al te grote zorgen te maken over dat zondigen tijdens de vakantie, zeker niet als je na je vakantieperiode terug naar je normale eetpatroon gaat. Hij raadt ook aan om jezelf eenmaal per week te wegen, in plaats van dagelijks. Zo heb je meer een idee wat je gemiddelde stabiele gewicht is.

Sels geeft tot slot ook nog een gouden tip mee: "Als je zondigt, kies dan dingen die écht de moeite waard zijn. Als je een stukje taart eet, eet er dan eentje van de beste bakkerij die je kan vinden."

Beluister het volledige gesprek met Michaël Sels:

Meest gelezen