Videospeler inladen...

Eerste debat bij de Democraten in de strijd om de presidentsnominatie: "Vooral een kennismaking"

In Miami, in de Amerikaanse staat Florida, hebben 10 van de 25 politici die volgend jaar de Democratische presidentskandidaat willen worden, een eerste televisiedebat gehouden. "Voor de meesten was het de eerste keer dat ze zich konden voorstellen aan het grote publiek", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Maar het debat ging inhoudelijk ook echt over iets, opvallend was dat het weinig over Donald Trump ging."     

De presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten zijn nog heel ver weg. Pas in november volgend jaar kiezen de Amerikanen een nieuwe president. Voor de Republikeinen wil Donald Trump zichzelf opvolgen als president, het is vooral de vraag welke Democraat het in november 2019 tegen hem zal opnemen. Met maar liefst 25 zijn ze intussen.

Tien van die kandidaten namen het gisteren tegen elkaar op in een eerste televisiedebat. Het is de eerste horde in de lange aanloop naar de nominatie bij de Democraten. Bij die tien onder anderen Cory Booker, Elisabeth Warren, Bill de Blasio, Amy Klobuchar en Beto O'Rourke. Bekende, maar ook veel onbekende namen.

"Het was voor velen de eerste keer dat ze zich aan het grote publiek konden voorstellen," zegt VS-correspondent Björn Soenens, die het debat in Miami bijwoonde. "Er zijn zoveel kandidaten en het Amerikaanse publiek weet van het gros van hen eigenlijk niet wie ze zijn."

Waarover ging het debat?

Het debat ging over een hele waaier aan thema's. "De kloof tussen arm en rijk, wapens, immigratie, wat nu een crisisthema is, de strijd tegen drugs...". De meeste kandidaten waren het over veel onderwerpen ook met elkaar eens. Een strengere wapenwetgeving bijvoorbeeld, meer aandacht voor het klimaat, meer aandacht voor de rechten van vrouwen en minderheden.

Ook de afkeer van Donald Trumps beleid was begrijpelijkerwijs een gemeenschappelijk standpunt, maar wat volgens Soenens wel opviel: "Donald Trump kwam eigenlijk niet zo veel ter sprake. Het was een inhoudelijk debat, het ging ook écht over iets."

Trump zelf leek het debat weinig te kunnen schelen. In een tweet schreef hij één woord: "Boring" ("Saai", nvr).

"Elisabeth Warren maakte de beste indruk"

Bij elk debat zijn er kandidaten die er sterk en minder sterk uit komen. Voor Soenens maakte Elizabeth Warren de beste indruk. "Ze kwam sterk en vurig uit de hoek, zij was de uitschieter van de tien die we in dit debat gezien hebben. Ze vertelde een sterk verhaal en pakte uit met veel concrete voorstellen."

Ook Cory Booker, de senator uit New Jersey die geldt als een soort mini-Obama, deed het volgens Soenens niet slecht. Wie minder goed uit de hoek kwam, was dan weer Beto O'Rourke, een rijzende ster binnen de Democraten.

(lees verder onder de foto)

Cory Booker (links) en Elisabeth Warren (rechts)
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Vanavond is er een tweede debat waarin nog eens tien Democraten aan bod komen. Daarbij grote namen als voormalig vice-president Joe Biden en Bernie Sanders, de tegenstander van Hillary Clinton in 2016.

De eerste echte voorverkiezingen zijn er pas op 3 februari 2020, in de staat Iowa. Tot die tijd zijn er in totaal 12 van die debatten. "Ze gelden eigenlijk niet meer dan als kennismaking. Na die debatten zullen kandidaten stijgen of dalen en eventueel de strijd opgeven. Want als die debatten een ding doen, dan is het dat goed scorende kandidaten meer geld ophalen en sterker worden, terwijl anderen zullen afvallen omdat hun campagne op droog zaad valt", zegt Soenens. 

Beluister het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend":

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het liveveslag van onze collega Björn Soenens:

Videospeler inladen...

Meest gelezen