Ex-Club Brugge-trainer Ivan Leko buiten na verhoor, advocaat ontkent dat verhoor over transfers ging

In het onderzoek naar fraude in het Belgisch voetbal is de voormalige trainer van Club Brugge Ivan Leko de hele dag ondervraagd door de speurders in Hasselt. Het is al de tweede keer dat hij verhoord wordt in dat onderzoek. Leko zou volgens onze informatie onder meer zwart geld gekregen hebben bij verschillende transfers, maar zijn advocaat ontkent dat het verhoor daarover ging. 

In het onderzoek naar fraude in het Belgische voetbal, officieel 'Operatie Zero' genoemd, werd ex-Club Brugge-trainer Ivan Leko eerder al verhoord. Hij moest toen zelfs een nacht in de cel doorbrengen. Maar de speurders wilden hem vandaag dus nog eens spreken. Ze zouden onder meer vragen hebben over de manier waarop Leko werd betaald toen hij coach was bij Oud-Heverlee Leuven.

De advocaat van Leko, Walter Van Steenbrugge, geeft voorlopig geen commentaar. "Het is een normale gang van zaken dat iemand die al eens is verhoord, nog eens wordt herverhoord. Ik zie niet in welke nieuwigheid daarin zit", zei hij vanmorgen toen hij met Leko het verhoor binnenging. "Ik ben op dit moment niet op de hoogte van nieuwe elementen. We zullen het zien", aldus de advocaat.

Waarom wordt Leko precies verhoord?

Onze redactie heeft meer informatie gekregen waarom Leko precies verhoord werd. En dat heeft alles te maken met de verklaringen die spijtoptant Dejan Veljkovic afgelegd heeft. Veljkovic en Leko zouden een financiële constructie opgezet hebben, waarbij Leko zwart geld kreeg voor transfers. Club Brugge betaalde die dan op een buitenlandse rekening van Veljkovic, die op zijn beurt het geld cash afhaalde en aan Leko gaf (Leko zou overigens nog tienduizenden euro's moeten krijgen). 

Dat zou onder meer gebeurd zijn bij de transfers van Mats Rits, Ivan Tomecak en Karlo Letica, die alle drie naar Brugge gingen. De club en de spelers zouden niet op de hoogte geweest zijn. Leko zou die constructie overigens eerder al toegepast hebben, met andere makelaars en ook voor zijn periode bij Brugge. 

In een officiële reactie laat Club Brugge weten dat de club "met verbazing" kennis neemt van de berichten over Ivan Leko. "Club heeft hieromtrent op geen enkel moment aanwijzingen gehad. Ivan Leko heeft zelf herhaaldelijk ontkend zich aan dergelijke praktijken schuldig te hebben gemaakt. Club wacht het verdere verloop van het onderzoek af."

De advocaat van Leko, Walter Van Steenbrugge, ontkent intussen dat het verhoor ging over de transfers. "Wij hebben geen vragen gekregen over het feit dat hij geld zou ontvangen hebben om bepaalde spelers op te stellen en zo meer. Daar ben ik formeel in. We hebben een aantal vragen gekregen, en die hebben we beantwoord."

Verhoren weer volop aan de gang

Sinds eergisteren zijn al meerdere mensen verhoord in het onderzoek. Ex-bondscoach Georges Leekens, ex-bondsvoorzitter François De Keersmaecker en ex-Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck werden al ondervraagd. In totaal zouden deze periode een tiental personen voor de onderzoeksrechter moeten komen, sommigen voor het eerst, anderen opnieuw. Onder meer ex-CEO van de voetbalbond Steven Martens zou ook nog worden verhoord.

De verhoren zijn het vervolg van confrontaties die zijn gebeurd na de verklaringen die spelersmakelaar Dejan Veljkovic aflegde. Hij werd in november vorig jaar spijtoptant in het onderzoek, hij werkt dus mee met het gerecht in ruil voor strafvermindering. Veljkovic zou urenlang open gepraat hebben over financiële constructies die er bestaan om zwart geld te versluizen in het Belgische voetbal. 

De verhoren kaderen in het tweede luik van het onderzoek, naar zwart geld en financiële fraude. De kwestie van matchfixing is een ander luik. Het parket maakte daarvan eerder al documenten over aan het bondsparket, dat een tuchtprocedure startte tegen onder meer verschillende bestuurders van KV Mechelen en Waasland-Beveren, en enkele betrokken makelaars.

Sofie Demeyer: "Advocaat meldt dat het niet ging over zwart geld bij transfers"

Videospeler inladen...

Meest gelezen