Bourgeois neemt 1 juli ontslag als Vlaams minister-president, Homans gedoodverfde (tijdelijke) opvolger

Geert Bourgeois zal op 1 juli ontslag nemen als Vlaams minister-president. Bourgeois doet dat omdat hij zijn taak als minister-president niet kan combineren met zijn positie als Europees Parlementslid. Op een extra ministerraad morgen zal worden beslist wie Bourgeois tijdelijk moet opvolgen, tot er een nieuwe Vlaamse regering is. Viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA) lijkt de gedoodverfde kandidaat. 

Bourgeois neemt ontslag omdat hij op 2 juli Europees Parlementslid wordt. Die functie is officieel niet te combineren met zijn taak als minister-president. Ook Kris Peeters nam eerder al ontslag als vicepremier uit de federale regering, om de overstap naar Europa te kunnen maken. 

Morgen komt er een extra ministerraad bijeen om een tijdelijke opvolger voor Bourgeois te kiezen. Die zal aanblijven tot er een nieuwe Vlaamse regering is gevormd. Liesbeth Homans, viceminister-president voor N-VA en Vlaams minister van onder andere Binnenlands Bestuur, Wonen en Gelijke Kansen, zal naar alle verwachting die functie opnemen. 1 juli neemt Bourgeois ontslag, dan moet de ministerraad nogmaals samenkomen om de opvolger te bevestigen. 

Geert Bourgeois werd in juli 2014 ingezworen als Vlaams minister-president, na een lange parlementaire carrière, eerst voor de Volksunie en later voor de N-VA. Bij de verkiezingen in mei trok hij de Europese lijst voor de N-VA. Hij scoorde met 343.290 stemmen het hoogste aantal voorkeurstemmen van alle Nederlandstalige kandidaten. Voor de N-VA was partijvoorzitter Bart De Wever tijdens de campagne "kandidaat-minister-president".  

Meest gelezen