Hans Bonte (SP.A) boos over transmigranten op snelwegparking Peutie: "Probleem heeft zich verplaatst"

Hans Bonte (SP.A), de burgemeester van Vilvoorde, is furieus nadat gisteren tien transmigranten zijn opgepakt op de snelwegparking in Peutie. “Tien maanden na beloftes over betere beveiliging is de Vlaamse regering er nog niet in geslaagd om een deftige omheining te voorzien”, zegt Bonte.

De transmigranten zaten verscholen in een vrachtwagen die uit de haven van Antwerpen kwam. Door in een andere vrachtwagen te springen, hoopten ze in het Verenigd Koninkrijk te geraken. Het is de eerste keer dat op de snelwegparking in Peutie transmigranten worden opgepakt.

Burgemeester Hans Bonte is boos:  "Ik heb voorspeld dat dit zou gebeuren, dat het probleem zich zou verplaatsen. Tien maanden geleden beloofde de regering om de parking hier beter te beveiligen, maar dat is nog altijd niet gebeurd. Andere parkings kregen wel een betere beveiliging, het probleem heeft zich verplaatst."

Ongeduldig

"Ik ben boos, maar ook ongeduldig", zegt Bonte. "Anderhalf jaar geleden hebben de veiligheidsdiensten al alarm geslagen. Er moest toen dringend een versterking komen van de omheining, die ligt daar gewoon plat. Er is ook geen cameratoezicht en er zijn geen faciliteiten voor de wachtende vrachtwagens. Een jaar later is er nog altijd niets gebeurd. We zijn blijkbaar niet in staat om in Vlaanderen in een jaar tijd deftige omheiningen te plaatsen." 

Parking sluiten? 

De situatie wordt stilaan onhoudbaar en Bonte sluit niet uit dat hij de parking uiteindelijk zal sluiten.“Ik zal mij daartoe verplicht zien als er geen duidelijk engagement en timing komt van de Vlaamse overheid voor de snelle realisatie van de gemaakte afspraken. Feit is dat we dit fenomeen met de lokale politie niet aankunnen aangezien dit per definitie ‘s nachts en verdoken gebeurt.”

Vlaams minister voor Infrastructuur Ben Weyts (N-VA) laat weten dat het hek rond de parking van Peutie er zeker komt. De werken daarvoor starten op 19 augustus. De vluchtelingen die gisteren zijn opgepakt zijn naar een gesloten opvangcentrum gebracht. Twee van hen kregen al het bevel om België te verlaten.

Meest gelezen