BELGA/WARNAND

KBC vervolgd voor witwassen zwart geld van ondernemersfamilie

Het parket van Oost-Vlaanderen vervolgt KBC voor het helpen witwassen van miljoenen euro’s zwart geld van de ondernemersfamilie Engels, bekend van ramen- en deurenbedrijf Engels uit Lokeren. Dat meldt De Tijd. KBC is ervan overtuigd geen enkel misdrijf te hebben begaan.

Volgens het parket begon de familie Engels zowat 13 jaar geleden miljoenen euro's zwart geld te repatriëren uit Zwitserland, geld dat op rekeningen van de familie bij KBC belandde. Van de familie Engels worden de broers Christophe, Didier (de CEO van het gelijknamige familiebedrijf en man van styliste Tiany Kiriloff) en Cedric en hun moeder gedagvaard. De bank wordt als mededader vervolgd omdat bij KBC alarmbellen hadden moeten afgaan toen het geld terugkwam uit Zwitserland, maar ze de mogelijke witwasfeiten niet heeft aangegeven.

KBC laat via een persbericht weten dat ze ervan overtuigd is geen enkel misdrijf te hebben begaan. "Het dossier werd destijds grondig beoordeeld en behandeld door experten binnen KBC op grond van de informatie waarover KBC op dat ogenblik beschikte", zegt woordvoerder Viviane Huybrecht. "Er waren voor KBC immers voldoende elementen om te besluiten dat er geen sprake was van een vermoeden van witwassen, zoals informatie m.b.t. onder meer de door de klanten verrichte fiscale regularisatie, de verklaring van de raadsman van de klanten, transparante vermogensoverdrachten."

Er waren voor KBC immers voldoende elementen om te besluiten dat er geen sprake was van een vermoeden van witwassen

Viviane Huybrecht, woordvoerder KBC

Nog volgens KBC onderschrijft de bank de inspanningen van de overheid om fiscale fraude en witwassen te bestrijden en doet dat conform de geldende rapporteringsregels. "De wijze waarop binnen KBC onderzoek gebeurt naar mogelijk verdachte transacties die worden gemeld aan de bevoegde overheid, verloopt volgens strikte regels en met in acht name van alle wettelijke bepalingen ter zake."

Meest gelezen