Videospeler inladen...

Kroonprinses Elisabeth spreekt voor het eerst de pers toe: "Keniaanse meisjes van mijn leeftijd tonen veel moed"

Kroonprinses Elisabeth laat zich met veel empathie uit over haar bezoek aan Kenia, samen met haar moeder, koningin Mathilde. Het is voor het eerst dat de bijna 18-jarige Elisabeth spreekt op haar eerste officiële bezoek, in een interview met Pascale Mertens van VRT NWS. 

Kroonprinses Elisabeth is de voorbije dagen in Kenia op bezoek geweest in vluchtelingenkamp Kakuma en een aantal projecten van VN-kinderorganisatie Unicef. Ze zegt erg onder de indruk te zijn van de omstandigheden waarin de kinderen daar leven. Tegelijk is ze erg geraakt door de weerbaarheid van veel meisjes van haar leeftijd. 

"Dit is mijn eerste reis in Oost-Afrika", zegt Elisabeth. "Er komen veel indrukken op me af. Ik was zeer ontroerd om de kleine kinderen te ontmoeten in het vluchtelingenkamp in Kakuma, omdat ze zo jong zijn en zo fragiel en toch al zoveel trauma’s meegemaakt hebben in hun leven. Ik was ook zeer geraakt door de ontmoetingen met de meisjes van mijn leeftijd de laatste dagen omdat ze zoveel moed en doorzettingsvermogen tonen in zulke moeilijke situaties." 

Videospeler inladen...

"Door mijn reis hier heb ik het werk van organisaties als Unicef gezien en de impact die ze hebben op de gemeenschap", zegt ze nog. "Er gaan al meer meisjes naar school en de mentaliteit is stilaan aan het veranderen, rond de verminking van vrouwen en de vroegtijdige huwelijken."

Kroonprinses Elisabeth wordt binnenkort 18 jaar. Het was haar eerste officiële bezoek. 

Zo moeder, zo dochter

Koningin Mathilde en koning Filip nemen hun kinderen geregeld mee naar projecten voor kwetsbare mensen. Het was ook hun uitdrukkelijke wens dat kroonprinses Elisabeth eens naar het terrein zou gaan. Zij vindt het belangrijk dat UNICEF in Kenia inzet op onderwijs, en hoopt in haar interview dat haar dochter na deze ervaring dezelfde weg zal opgaan als zij. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen