New York: Personeel Huawei werkte samen met Chinese leger

Meerdere medewerkers van het Chinese telecom- en netwerkbedrijf Huawei hebben op een aantal projecten samengewerkt met het Chinese leger. Dat meldt persbureau Bloomberg dat een aantal onderzoeken inzag dat door wetenschappers en de industrie gebruikt wordt. 

In de afgelopen tien jaar hebben medewerkers van Huawei samengewerkt met personeel van verschillende takken binnen het Volksbevrijdingsleger. Het gaat volgens Bloomberg om zeker tien projecten, uiteenlopend van kunstmatige intelligentie tot aan radiocommunicatie. Dat zou wijzen op nauwere banden met het Chinese leger dan Huawei tot nu toe wilde toegeven.

Een woordvoerder van Huawei laat in een verklaring aan Bloomberg weten dat het bedrijf niet op de hoogte is van medewerkers die op persoonlijke titel wetenschappelijke artikelen publiceren. Huawei heeft verder geen samenwerking op het gebied van onderzoek met instellingen van het Volksbevrijdingsleger. "Huawei ontwikkelt en produceert alleen producten die beantwoorden aan publieke standaarden, we maken geen producten voor het leger." Defensie in China reageert niet.

De Amerikaanse overheid heeft strikte limieten opgelegd aan Huawei om zaken te doen met Amerikaanse bedrijven, omdat dat een bedreiging voor de nationale veiligheid zou inhouden. Ze spoort andere overheden aan hetzelfde te doen.

Meest gelezen