Tegen eind dit jaar wellicht stickertjes om fruit (en groenten) langer vers te houden

Een speciaal stickertje op fruit en groenten om ze langer vers te houden, dat zou wel eens tegen eind dit jaar realiteit kunnen worden. Het Leuvense Centrum voor Microbiologie werkt samen met een Amerikaans bedrijf aan een zelfklever om het rottingsproces te vertragen. Dat schrijven de kranten Het Laatste Nieuws en De Tijd.

Het gaat om een sticker zoals sommige bedrijven nu al gebruiken om hun merknaam op pakweg appels of bananen mee te geven. "Bedrijven zullen hun eigen label in de toekomst ook kunnen blijven gebruiken", legt Patrick Van Dijck van het Centrum voor Microbiologie in "De ochtend" uit.  "Boven op die sticker is eigenlijk nog een extra laag aan plantenextracten aangebracht, een mengsel van natuurlijke producten. Een deel van die natuurlijke producten zijn vluchtig. Zo kunnen ze op afstand verhinderen dat er op de rest van het fruit schimmels beginnen te groeien."

Elke schimmel heeft zijn voorkeurvrucht

Die schimmels veroorzaken het rottingsproces bij fruit en groenten. In eerste instantie wordt gefocust op fruit als appels, avocado's en mango's, op termijn kunnen dan mengsels gemaakt worden voor groentesoorten.

Let wel: de stickers zullen moeten variëren. "Niet elke vrucht wordt door dezelfde soort schimmel geïnfecteerd. Elke schimmel heeft zijn voorkeurvrucht. Dat is ook geografisch: een schimmel die in België fruit zou bederven is een totaal andere schimmel dan in Brazilië." Tegen eind dit jaar zouden de eerste stickers op de markt moeten komen. "We zijn nu de juiste samenstelling aan het bepalen", zegt Van Dijck.

Meest gelezen