Videospeler inladen...

Onderzoek naar de aanslagen in Brussel is rond, proces is nog afwachten

Drie jaar en drie maanden na de terroristische aanslagen op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek is het onderzoeksdossier afgerond. Het federaal parket en de betrokken partijen kunnen nu vragen om bijkomende onderzoeksdaden. Wanneer het eigenlijke proces van start zal gaan is dus nog niet duidelijk.

Op 22 maart 2016 vielen door de terroristische aanslagen in Brussel 32 doden en raakten 340 mensen gewond. Vandaag, drie jaar en drie maanden later, maakten de onderzoeksrechters het dossier over aan de federale procureur Frédéric Van Leeuw. 

Het is nu aan het federaal parket om een vordering op te stellen. Dat houdt in dat ze bepalen wie volgens hen vervolgd moet worden bij het Hof van Assisen. Tot op heden waren 13 personen in verdenking gesteld, maar dat aantal kan dus nog veranderen. 

Wanneer dat proces zal plaatsvinden is nog niet geweten, zegt Eric Van der Sypt van het federaal parket: "Het is moeilijk om te zeggen hoelang het zal duren vooraleer het proces van start gaat. Naast de federale procureur zijn er op dit moment 800 betrokken partijen die in principe allemaal kunnen vragen om bijkomende onderzoeksdaden. We willen natuurlijk dat het snel tot een proces komt, maar de nodige procedures moeten doorlopen worden."

Dit is een eerste belangrijke stap richting een proces

Eric Van der Sypt, federaal parket

De betrokken partijen zijn ondertussen verwittigd dat het onderzoek is afgerond en kunnen het dossier nu inkijken. "Dit is een eerste belangrijke stap richting een proces", zegt Van der Sypt. 

Vooraleer het proces van start kan gaan moeten alle aanvragen voor bijkomende onderzoeksdaden dus eerst worden behandeld. Daarnaast wordt nog gezocht naar een locatie om het proces door te laten gaan. Vanwege het groot aantal betrokken partijen zijn de beschikbare rechtszalen in ons land niet geschikt. Naast een grote capaciteit moet de locatie ook voldoen aan strenge veiligheidseisen.  

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen