Politie Dendermonde tikt filmers ongeval op de vingers

De politie van Dendermonde heeft enkele mensen die foto's en filmpjes van een ongeval in Schoonaarde op sociale media hebben gedeeld, op de vingers getikt. Bij het ongeval kwam de bestuurder van 19 om het leven. "Die filmpjes zijn niet strafbaar, maar kunnen niet online vóór de nabestaanden op de hoogte zijn," zegt de politie, "en ook liefst daarna niet." Met een gesprek wil de politie dat duidelijk maken.

Op sociale media verschenen foto's en filmpjes van een dodelijk ongeval in Schoonaarde. De politie is op bezoek gegaan bij de makers van deze filmpjes. In een gesprek wilden ze duidelijk maken dat zoiets niet kan. 

Niet strafbaar

Op zich is het niet strafbaar om foto's en filmpjes te maken van een ongeval, tenzij het gaat om iemand die al rijdend filmt. "Maar het getuigt helemaal niet van enig fatsoen", zegt Patrick Feys, korpschef van de politie van Dendermonde.

Wie beelden neemt van een ongeval vóór de hulpdiensten er zijn kan vervolgd worden voor schuldig verzuim. 

Ethische code

Patrick Feys van de politie van Dendermonde: "Net zoals journalisten, zouden ook anderen een soort ethische code moeten volgen. Onze mensen van slachtofferhulp zijn opgeleid om nabestaanden op een deftige en rustige manier te informeren. Als de nabestaanden toch al beelden hebben gezien via sociale media, kunnen ze in paniek geraken."

"Het kan ook zijn dat op dat moment niemand in de buurt is om hen op te vangen, en dan kunnen ze gevaarlijke zaken doen. Het is echt van belang dat die beelden hen niet bereiken voor wij hen op een juiste manier op de hoogte hebben gebracht."

Confronterend

Patrick Feys: "We kregen reacties van mensen in dezelfde situatie: mensen die betrokken waren bij een zwaar ongeval, en na hun lange revalidatie te horen kregen: "amai je hebt geluk gehad, want ik heb de beelden gezien van het ongeval, en dat was nogal spectaculair!" Dat is heel confronterend en maakt het verwerkingsproces van de slachtoffers een stuk moeilijker."

Veel meer dan sensibiliseren kan de politie niet doen. Daarom zijn agenten op bezoek geweest bij de mensen die beelden van het ongeval op sociale media hebben gezet.

Omdat beboeten niet kan in zo'n geval, hoopt de politie van Dendermonde de filmers met een gesprek ervan te overtuigen dat het veel beter is om te wachten met beelden online te zetten. De politie kan alleen maar hopen dat de boodschap aankomt. De beelden van dinsdag werden alvast verwijderd.

Meest gelezen