Politie weet nog steeds niet bij controle of bestuurder rijverbod van rechter kreeg

De databank waar politieagenten opgelegde rijverboden kunnen zien, staat nog steeds niet op punt. Dat schrijft het Nieuwsblad. Agenten kunnen wel al tijdelijke intrekkingen zien die door de politie zélf gebeurden bij een controle, maar veroordelingen door een rechter zijn nog niet zichtbaar. Oorzaak ligt bij de software die de federale politie nog in orde moet krijgen.

Wanneer een agent u tegenhoudt voor een controle, dan moet die meteen kunnen zien of u wel achter het stuur mag zitten. Dat was één van de doelen van de zogenoemde 'Mercurius-databank'. Dat idee was er jaren geleden al. In 2016 was de databank eindelijk operationeel. Toen was er een beveiligde manier gevonden om gegevens uit te wisselen tussen alle betrokken diensten, namelijk mobiliteit, politie en justitie.

In een volgende fase moesten alle diensten afzonderlijk een softwareprogramma ontwikkelen dat kon inpikken op de Mercurius-databank. Dat gebeurde stap voor stap. Een rechter kan nu bijvoorbeeld op één overzichtelijk document zien of u ooit al een rijverbod kreeg en wanneer, of er al eens psychologische proeven zijn afgelegd, enzovoort. Ook de politie kan intussen via de databank gegevens zien, namelijk of een agent eerder een rijbewijs heeft ingetrokken bij een controle. Dat kan een intrekking zijn van enkele uren, of een langere intrekking tot 15 dagen op bevel van het parket. Maar een veroordeling door de rechter is nog niet te zien in het systeem.

Het team dat er mee bezig is heeft helaas ook nog vele andere uitdagingen

Sarah Frederickx, woordvoerder federale politie

De federale politie is de nodige software aan het ontwikkelen, maar het staat nog niet op punt, tot ongenoegen van het kabinet Justitie.  Ontslagnemend minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zond eerder nog een boze brief richting politie om te vragen waar de software bleef. "We moeten nog een aantal kleine technische aanpassingen doen. Daarna komt er nog een testfase om te bekijken of de doorgegeven informatie wel degelijk correct is", zegt Sarah Frederickx van de federale politie. "We werken er volop aan verder. De bedoeling is om het zo snel mogelijk te doen, want verkeersveiligheid is ook voor ons een prioriteit. Maar het team dat er mee bezig is heeft helaas ook nog vele andere uitdagingen. En zo'n digitalisering gebeurt niet van vandaag op morgen. Maar we doen ons uiterste best om het zo snel mogelijk in orde te krijgen", aldus Frederickx.

Nog plannen met de databank

In de toekomst zijn er nog plannen om de Mercurius-databank verder uit te breiden. Zo zou de politie binnenkort ook de historiek van een rijbewijs moeten zien en bijzondere maatregelen daarrond. Denk dan bijvoorbeeld aan de voorwaarde dat iemand enkel mét bril achter het stuur mag zitten, of enkel automatisch mag rijden. 

Op langere termijn zullen ook de examencentra een link krijgen met de databank. Wanneer iemand slaagt in een examen, of psychologische of medische testen heeft gedaan, zal die info dan ook snel gedeeld kunnen worden. Daarnaast is men van plan om nóg een stapje verder te gaan. Wie geflitst wordt, maar eigenlijk niet eens achter het stuur mocht zitten door een rijverbod, zal in de toekomst geen minnelijke schikking meer kunnen krijgen zoals elke andere overtreder. In de plaats zal er een rechtstreekse dagvaarding volgen voor de rechtbank. Maar dat is nog verre toekomstmuziek.

Meest gelezen