PS-Kamerfractieleider Ahmed Laaouej: “Regeren met de N-VA is meewerken aan het einde van het land. Dat willen wij niet”

De PS wil in geen geval weten van een “confederaal avontuur” met N-VA. De oplossing ligt voor de Franstalige socialisten in een federale regering met alle partijen “van goede wil”, en dus zonder de N-VA. Dat zei PS-Kamerfractieleider Ahmed Laaouej deze morgen aan het Franstalige nieuwsplatform LN24. 

De voorbije dagen waren er verschillende berichten dat de PS niet bereid is in gesprek te gaan met de N-VA over de vorming van een federale regering. Kamerfractieleider voor de PS Ahmed Laaouej herhaalde dat standpunt vandaag zeer duidelijk. “Voor ons is het onmogelijk om te regeren met de N-VA”.

"De N-VA is een separatistische partij. Wanneer ze spreken over confederalisme, denken ze eigenlijk aan separatisme. Dat is het voorportaal van het einde van het land en dat willen wij niet. We gaan niet in die valstrik trappen. Meestappen in het confederalisme is meespelen in het spel van N-VA, dat eigenlijk het einde van België wil. Dat zal zonder ons zijn", aldus Laaouej. 

Er is geen reden om opnieuw in een institutioneel avontuur te stappen

Ahmed Laaouej (PS)

 “De zesde staatshervorming ligt nog niet ver achter ons. Er is geen reden om opnieuw in een institutioneel avontuur te stappen. Wij willen het federalisme zoals het vandaag bestaat doen werken”, verklaart Laaouej verder, die daarmee nog eens aantoont hoe diep het water tussen de twee grootste partijen aan beide kanten van de taalgrens op dit moment is. 

Nieuwe fiscale recepten

Laaouej lichtte ook toe wat voor soort beleid er zou komen als de PS zou terugkeren in de federale regering. “Het fiscale apparaat zoals het vandaag bestaat, werkt eigenlijk niet. Hier zijn al heel lang grondige hervormingen nodig”.

“Er moet bovenal een duidelijke breuklijn komen met wat tot nu toe gedaan is”, stelt Laaouej duidelijk. “De bezuinigingsstrategie die is toegepast door de regering-Michel en de facturen bij de mensen heeft gelegd, moet omgedraaid worden. We hebben nood aan nieuwe recepten. In de eerste plaats betekent dit een betere fiscaliteit, met een eerlijke bijdrage van de rijken en een gerichtere bestrijding van fiscale fraude”.

Witte rook in zicht in Brussel

Verder laat de Kamerfractieleider ook zijn licht schijnen op de formatiegesprekken in Brussel. “De kaarten liggen goed om snel een regering te kunnen vormen in Brussel”.

De wens van Open VLD om ook MR te betrekken bij de gesprekken noemt hij een “vorm van gijzeling”. “De Franstalige Brusselaars hebben zich niet te moeien met de onderhandelingen voor een coalitiesamenstelling aan Nederlandstalige kant, en wij verwachten van de Nederlandstalige Brusselaars hetzelfde”, aldus Laaouej.

Grote kans op slagen in Wallonië

De betrekking van het maatschappelijk middenveld is de juiste weg

Ahmed Laaouej (PS)

Tot slot gaf Laaouej ook zijn mening over de Waalse formatie. Op dit moment voeren PS en Ecolo  gesprekken rond de vorming van een minderheidskabinet met steun van de burgermaatschappij. “De betrekking van het maatschappelijk middenveld is de juiste weg. We hebben dat eigenlijk ook al altijd gedaan, alleen is er nu een momentum om dit op een meer methodische manier aan te pakken.” 

Over de samenwerking tussen beide partijen toonde Laaouej zich duidelijk positief. “Met Ecolo kunnen we het zeer goed vinden, dat wordt ook dagelijks bewezen in heel wat gemeentebesturen.”

Hij wees ook op het feit dat beide partijprogramma’s voor een “gezonde balans” in het beleid kunnen zorgen. “Wij kunnen er als socialisten op toezien dat de energietransitie zich niet voltrekt op de kap van de middenklasse en de gewone gezinnen”, besluit Laaouej.   

Meest gelezen