Chris Stessens

Rock Werchter dag 1: P!nk zweeft letterlijk over de wei, Belgen openen beide tenten en daar is ... de processierups

Dag 1 op Rock Werchter 2019 was er eentje met een hoofdrol voor de zon en een bijrol voor een ongewenste gast: de processierups. De Amerikaanse zangeres P!nk zocht als headliner ongekende hoogtes op boven de festivalwei. Voor de aftrap van het festival kregen twee Belgen een glansrol: rapper Zwangere Guy en rockgroep Black Box Revelation. Zangeres Geike Arnaert debuteerde na shows met Hooverphonic solo op Rock Werchter. 

Een onversneden popshow, met alle toeters en bellen en de nodige roze (what's in a name) accenten: P!nk trekt voor haar headlinershow op Rock Werchter alle registers open. De Amerikaanse zangeres wisselt zoals het een echte popdiva betaamt geregeld van kostuums. Strakke glitterpakjes, leren jasjes, roze accenten: die zien we het vaakst. Alsook roze vuurwerk, roze confetti, roze belichting en -jawel- een knalroze troon. Je artiestennaam is P!nk of niet natuurlijk. Openen doet ze met haar doorbraakhit "Get the party started".

Chris Stessens

Hoewel de show aan een stevig tempo voorbij raast, stokt de stem van de zangeres geregeld. Gelukkig heeft ze een stel geweldige backings en een uitstekende - overwegend vrouwelijke - band. Haar leger dansers beperkt zich niet tot clipdans, maar waagt zich ook geregeld aan moderne choreografieën. Saai is het allerminst. P!nk maakt er met haar hits een echt meezingconcert van op hoog niveau. En ze zoekt contact met het publiek, door geregeld over de catwalk te flaneren, en de gekste concertbordjes voor te lezen.

Visueel toont de zangeres dat ze kan dansen, vaak met solo's. P!nk is een waaghals: ze voert een opvallende vliegende choreo uit, meters boven het podium, aan een trapeze met enkele koorden. Faut le faire. Maar save the best for last, dat weet ook P!nk. Tijdens het slotnummer zweeft ze in een harnas en een roze glitterpak over het publiek. Ze draait salto na salto en duikt van metershoog tot bijna in de menigte. En zo weet iedereen waar die kabels tussen podium en geluid voor dienen. Zo'n frivool spektakel zie je niet elke dag op Rock Werchter.

Chris Stessens

Daar was de zon, en de processierups

Rock Werchter 2019 zal de geschiedenisboeken ingaan als een tropische editie. Een rondvraag op de wei leert dat de festivalgangers zich wapenen tegen de voorspelde hitte met petjes, veel zonnecrème en drinkbussen en waterverstuivers om het hoofd koel te houden. 

Aan het begin van de namiddag is er even onrust. Een hoek van het festivalterrein, in de buurt van concerttent "The Barn" wordt tijdelijk afgesloten omdat de gevreesde processierups gesignaleerd is. De brandweer komt ter plaatse om de beestjes uit te roeien met vlammenwerpers. Niet veel later wordt de site opnieuw vrijgegeven, al raadt de brandweer de festivalgangers aan om waakzaam te blijven. Want de haartjes van de rupsen lokken ferme jeuk uit.

De "kleinere" donderdagaffiche

Over de affiche van de eerste festivaldag is er vooraf commotie geweest. Oorspronkelijk stonden er minder artiesten gepland (13) dan op de andere festivaldagen (25), hoewel de dagtickets voor donderdag even veel kosten als die voor de andere dagen. Uiteindelijk voegt Rock Werchter nog 9 namen toe op donderdag, onder wie enkele Belgische artiesten.

De programmatie op het hoofdpodium start later (om 17.25 uur, red.) dan op de drie andere festivaldagen (om 13 uur, red.) Elke artiest die voor headliner P!nk geprogrammeerd staat, treedt op met haar uitdrukkelijke toestemming. Met Bang Bang Romeo en Vance Joy is ze al op tournee geweest, Bastille kent ze van de BRIT Awards en KitCutUp is haar huis-dj.

Bastille warmt op voor P!nk

Bastille mag de eerder lome menigte klaarstomen voor P!nk. Dat doen de Britse publiekslievelingen van het jonge volkje met hun hits, een sectie blazers en een indrukwekkend groepje backingzangeressen. Zanger Dan Smith toont zich een energiek frontman die graag zijn kopstem demonstreert en af en toe een woordje Nederlands mompelt. Zoals "dank u wel" of "hoe gaat het".

Chris Stessens

Muzikaal is de set niet zo gevarieerd. Sommige ballads halen het tempo uit de show. Al teert Bastille vooral op een resem nummers met gelijkaardige meezingpassages, die gretig worden meegebruld in de voorste regionen. Ook de klassieke wandeling van Dan Smith door het publiek tijdens "Flaws" kan niet ontbreken. Slotnummer "Pompeii" - wat anders - wordt a capella en gospelachtig ingezet, en het schudt de wei wakker. Voor veel aanwezigen is het een aha-erlebnis. 

Visueel is er meer variatie. Het optreden wordt heel filmisch in beeld gebracht, alsof de groep live een videoclip aan het inblikken is. Eyecatcher is een draaiend podium, waarop de blazers ronddraaien, en Smith zelf.  Verder ontbreekt ook een verwijzing naar de brexit niet. "De slechtste beslissing die ons land ooit gemaakt heeft. Als het kon, dan namen we dit terug", aldus de frontman met een Europese vlag in de hand. 

Vijfde Werchter voor Black Box Revelation

De eer om de concerttenten op Rock Werchter te openen, is dit jaar weggelegd voor twee Belgen: Zwangere Guy vraagt organisator Herman Schueremans wanneer er een "Rap Werchter" komt. En daarnaast speelt Black Box Revelation in Klub C hun vijfde Werchtershow ooit.

"Als je de festivaldag op gang trekt, dan moet je vlammen om er zo veel mogelijk uit te halen", vertelt drummer Dries Van Dijck achteraf in een interview met VRT NWS. "Ik heb me goed geamuseerd. Je voelde dat het publiek ervoor wou gaan. Al moeten mensen op de openingsdag altijd acclimatiseren", aldus zanger Jan Paternoster. Vijf keer Werchter smaakt trouwens naar meer: de heren willen het record van Muse (na zondag 9 keer Werchter, red.) binnen de 10 jaar verbreken. "We zijn nog jong, en tegelijk al anciens."

Videospeler inladen...

Openen doen de ketjes uit Dilbeek met de titelsong uit hun laatste album "Tattood smiles", afsluiten met meezinger "I think I like you". Daartussen passeren onder meer "High on a wire", "Never alone, always together" en"Gloria". Tijdens een eerste meezingmoment moedigt podiumbeest Paternoster het publiek aan: "Het is bien luid, maar het kan nog beter." De tent loopt vol en moet worden afgesloten.

Rock Werchter is het tweede hoogtepunt in de week van Jan Paternoster.  Als gelegenheidsreporter voor Studio Brussel mocht hij kersvers Vincent Kompany interviewen bij "zijn" Anderlecht. "Ik heb de sportjournalist in mezelf ontdekt", zegt hij daarover.

Videospeler inladen...

Na "Zoutelande": Geikes solodebuut op Rock Werchter

Na drie keer met Hooverphonic staat zangeres Geike Arnaert voor het eerst solo op Rock Werchter. "Heel spannend, maar ook fijn om de nummers live voor te stellen. Ik heb voor elk concert zenuwen, maar dit is een hoogdag", vertelt ze na haar show op The Slope aan VRT NWS.

Arnaert brengt een ingetogen show, maar slaat tijdens het nummer "All over" aan het fluiten. "Dat vertelt veel op die manier", zegt ze.  Haar nieuwe, Engelstalige muziek omschrijft ze als "warme pop waar veel in zit". Ze maakte haar tweede soloplaat met Joost Zweegers van Novastar. "Een mooie en intense periode, waaruit ik veel heb geleerd."

Met het enorme succes van "Zoutelande", dat Arnaert samen uitbracht met het Nederlandse BLØF heeft de zangeres er een druk jaar op zitten. Het lied brak alle records en is officieel het beste Nederlandstalige nummer aller tijden. "Een afgesloten hoofdstuk, waar ik alleen maar met plezier op terugkijk. Ik mis de jongens een beetje."

Videospeler inladen...

De eerste keer dat Arnaert op Werchter stond met Hooverphonic is al ruim 20 jaar geleden. "Ik was piepjong toen, alles was nieuw", blikt ze terug. "Maar het avontuur is voor mij nu groter dan toen", legt ze uit.

Videospeler inladen...

Meest gelezen