Tips om uw postpakketjes zorgeloos te ontvangen

Koeriers en postbodes die niet aanbellen en meteen een briefje achterlaten, "De inspecteur" op Radio 2 heeft dat fenomeen deze week onderzocht. Hij bestelde 20 pakketjes en liet ze bij luisteraar Dieter thuis bezorgen. Op één pakketje na werd alles correct en op de juiste dag afgeleverd. Maar zo foutloos loopt het niet altijd.

In de mailbox van "De inspecteur" regent het al een tijd klachten over postpakketjes. De test van deze week gaf daar zelfs nog een extra boost aan. Maar hoe kan u zich als consument deze problemen besparen?

Spreek uw bezorger eens aan

Koeriers werken met een vaste ronde. Als u regelmatig pakjes bestelt, zal u dus vaak hetzelfde gezicht zien. Spreek hen gerust eens aan en maak goede afspraken. Zo weten zij bijvoorbeeld bij welke buur ze uw pakketje best afleveren als u niet thuis bent. Of waar ze het mogen deponeren als u er niet bent, achter een struik of plant bijvoorbeeld. 

Kies een moment en een locatie

Heel wat webwinkels bieden de mogelijkheid om heel gericht een tijdstip en locatie te kiezen waar uw pakket bezorgd mag worden. Zo kan dat op uw vrije dag uw thuisadres zijn, of tijdens uw werkdag uw kantooradres (als dat mag van de baas uiteraard).

Bpost gaat het verste op dat vlak, bij hen kan u als klant de plek van voorkeur ingeven, waar zij uw pakje dan kunnen bezorgen. Dat kan een buur zijn, een winkel in de buurt of een postkantoor.

Volg uw pakketje

Als uw pakketje vertrekt bij de koerier, krijgt u vaak via mail of sms de boodschap dat uw pakketje onderweg is en u het kan volgen. Op die manier weet u dat de levering die dag zal gebeuren, al is dat vaak niet specifieker dan tussen 8 en 20 uur.

Koerierdienst DPD is de enige die werkt met een veel striktere tijdspanne. Zij voorspellen 's morgens met allerlei slimme technologie op welk uur uw pakket zal aankomen, zodat u maar één uur thuis moet blijven om uw pakket te ontvangen. Als u toch te laat thuis geraakt en het afgesproken uur niet haalt, kan u trouwens makkelijk aan de koerier laten weten of er eventueel een veilige plek is rond uw huis waar hij het pakket mag deponeren.

Meest gelezen