Toch geen staking bij Gentse politie

De politievakbonden trekken de stakingsaanzegging voor de periode van 1 juli tot 30 september in nadat de stad Gent heeft aangekondigd dat ze snel 60 nieuwe agenten zal aanwerven. De bonden hadden eerder met een staking gedreigd, ook tijdens de Gentse Feesten, omdat ze de werklast naar eigen zeggen niet meer aankonden. Voorlopig komen er geen acties al vragen de bonden wel maatregelen op lange termijn om het personeelstekort helemaal aan te pakken.

De Gentse politievakbonden waren het personeelstekort beu en voegden de daad bij het woord: ze dienden prompt een stakingsaanzegging in voor een periode van drie maanden. De actie lokte meteen reacties uit want ook de drukke Gentse Feesten vallen in de periode waarin gestaakt zou kunnen worden. Het stadsbestuur werd extra onder druk gezet door acties aan de gemeenteraad. Er volgde overleg en stad Gent beslist nu om 60 extra politiekrachten aan te werven om de vakbonden tegemoet te komen. 

"Nijpend tekort"

In Gent kunnen in theorie 1100 agenten aan de slag, maar dat aantal wordt niet gehaald. "Er is op de dienst interventie een tekort van 20%. Er worden steeds meer vrijwilligers gevraagd voor bijvoorbeeld 12-uren diensten. Het is zodanig erg gesteld met het korps dat de mensen geen vakantie meer kunnen opnemen en extra lange diensten moeten draaien. De werkdruk wordt zodanig hoog dat het onhoudbaar is", illustreerde een agent. 

Voorlopige oplossing

De extra krachten bedaren de gemoederen, maar zijn voor bonden niet voldoende om het personeelstekort ook op lange termijn aan te pakken. "Wij vragen binnen de twee weken een oplossing van de overheid om de werkdruk en -last te verlagen voor de mensen die nu al aan de slag zijn bij de politie. Zij moeten familiaal, sociaal opnieuw kunnen functioneren", zegt Koen Anraed van de politievakbond NSPV. Het lijkt er dus op dat de bonden de stakingsdreiging uitstellen, maar niet helemaal wegnemen.  

Meest gelezen