Videospeler inladen...

Speciale looppiste voor mensen met een prothese geopend in Gent

Aan het revalidatiecentrum van het Universitair Ziekenhuis Gent is een speciale looppiste geopend. Daarop kunnen patiënten na een amputatie leren lopen op "blades", dat zijn speciale beenprothesen om snel te kunnen lopen.

De nieuwe piste van 60 meter lang werd geschonken door ex-patiënt Hendrik Deneckere die zelf moest revalideren aan het UZ. Om zijn dankbaarheid te tonen heeft hij samen met zijn huisarts en goede vriend Jeroen Stubbe 32.255 euro opgehaald met hun actie "Swim to run again", in de zomer van 2018. Ze zwommen samen 17 kilometer in de Damse Vaart in Brugge en lieten zich daarvoor sponsoren.

Geen overbodige luxe

Het aanleggen van zo'n piste is geen overbodige luxe. "Het is heel hoopgevend voor mensen die een amputatie achter de rug hebben. We kunnen dan opnieuw sporten, en dat is belangrijk", zegt Krista Bracke. Zij moest zelf revalideren na een zware ziekte die haar onder andere haar beide benen heeft gekost. "Met gewone stapprothesen kan je niet snel lopen, daarom zijn die blades veel beter", voegt Bracke toe. 

Blades testen voor er te kopen

Bij de looppiste horen ook een aantal blades die patiënten kunnen uittesten. "Loopprotheses worden nog niet terugbetaald. Voordat patiënten beslissen of ze in deze protheses willen investeren, laten we hen trainen op een degelijke looppiste met onze eigen blades. Dit is een grote aanwinst voor het Revalidatiecentrum", zegt kinesitherapeut Nico De Wilde. Hij is verheugd door de fondsenwerving, "We kunnen vanaf vandaag een looptraining toevoegen aan het revalidatieprogramma van patiënten met protheses."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen