Videospeler inladen...

In Europa sneuvelen warmterecords, warmste junidag ooit en onuitgegeven hittealarm in Frankrijk

Een groot deel van Europa heeft te kampen met een hittegolf. In Duitsland, Polen en Tsjechië werden gisteren de hoogste temperaturen ooit gemeten in juni. Ook elders in Europa wordt verwacht dat hitterecords zullen sneuvelen. In Frankrijk is code rood uitgegeven in vier departementen. Bij onze zuiderburen is vandaag ook het warmterecord voor de maand juni gebroken: het werd 41,9 graden heet in het departement Gard.

De Franse weerdienst Météo France voorspelde voor vanmiddag temperaturen tot 42 graden, de hittegolf treft vooral het centrum en het zuiden van het land. En het is nog niet voorbij. Wordt morgen het record van 44 graden gebroken?

In vier departementen in het zuiden (de Hérault, de Gard, de Vaucluse en de Bouches-du-Rhône) geldt nu code rood. Het is voor het eerst sinds het invoeren van het alarmsysteem, na de dodelijke hittegolf van 2003, dat er voor zoveel departementen code rood wordt uitgeroepen. In de Gard werd vandaag ook het warmterecord voor de maand juni gebroken: het werd er 41,9 graden. In 76 andere departementen geldt dan weer code oranje. 

Honderden Franse scholen blijven vandaag en morgen dicht. Het gaat vooral om kleuter- en lagere scholen, opvallend veel in de regio Parijs. Dat heeft te maken met de "hitte-eilanden" die in een stedelijke omgeving ontstaan. Ongezond en onhoudbaar voor de leerlingen?

Ook in het oosten en het zuiden van het land vragen tientallen scholen  aan de ouders om hun kinderen indien mogelijk zelf op te vangen. In Frankrijk mag de schooldirectie in overleg met de burgemeester besluiten de school te sluiten. Meestal wordt er wel noodopvang voorzien. 

Een gebouw uit 1960 met de gevel op het zuiden? Onhoudbaar!

burgemeester Gières

In Gières bij Grenoble zijn verschillende kinderen de voorbije dagen onwel geworden door de warmte. Sluiten is dan de beste optie. "Onze grootste school is gebouwd in 1960, met de gevel pal op het zuiden gericht", zegt de burgemeester in de krant Le Monde. "Dat is niet houdbaar." Ook de onderwijsbonden hebben al aan de minister laten weten dat dringend moet worden nagedacht over de Franse schoolgebouwen, die nauwelijks aangepast zijn aan het klimaat van vandaag.

Hittedode

In Spanje is intussen een dode gevallen door de hitte, dat meldt de regionale overheid van Andalusië.  Een jongen van 17 kreeg last van duizeligheid en kreeg later stuipen toen hij in een zwembad sprong. Hij werd nog naar het ziekenhuis gebracht maar hulp kon niet meer baten.

Vandaag voorlopig warmste dag, sneuvelt morgen het record?

De temperaturen in het noordwesten van Frankrijk en dan vooral in de kustgebieden blijven een stuk onder dertig graden. Overal elders heerst "la canicule" - een zomerse hittegolf. In de regio Parijs wordt het vanmiddag tot 35 graden warm. Maar de hoogste maxima worden in het centrum van het land gehaald, met als uitschieter voorlopig de stad Limoges, waar 42 graden wordt voorspeld. Maar ook meer naar het zuiden, in Marseille bijvoorbeeld, wordt het straks 40 graden warm.

En het is nog niet gedaan. De weermensen denken dat het absolute warmterecord in Frankrijk morgen wel eens gebroken kan worden. Dat zou dan in het hinterland van het Middellandse Zeegebied gebeuren. De hoogste temperatuur sinds het begin van de metingen werd genoteerd in augustus 2013. Toen werd het 44,1 graden in de omgeving van het stadje Alès in het Zuiden. In de maand juni kwam een (officiële) Franse thermometer nooit boven 43 graden, de kans lijkt dus groot dat alvast dát record morgen sneuvelt.

Gezondheidsrisico's

Niet alleen de scholen kreunen onder de hitte. Minister van Volksgezondheid Buzyn heeft er nog eens op gewezen dat er slachtoffers zullen vallen. "De gezondheidsdiensten staan paraat, maar een nulrisico in geval van hittegolf bestaat jammer genoeg niet", zei de minister. Vooral oudere mensen lopen een verhoogd risico. "Maar de Fransen moeten ook leren hun gedrag aan te passen. Blijven sporten in deze temperaturen is niet de slimste keuze."

Naast de 4 departementen met code rood, is in 76 andere Franse departementen "code oranje wegens hittegolf" uitgeroepen, dat is het grootste deel van het grondgebied. De bevolking wordt opgroepen waakzaam te zijn, en zich goed te informeren over de evolutie.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bosbranden in Spanje en Griekenland

Ook in het noorden van Spanje is het erg heet. In Catalonië woedt de ergste bosbrand in twintig jaar: 4.000 hectare ging er al in vlammen op. De brandweer waarschuwt dat het gevaar nog lang niet geweken is: door de hitte en de wind is het erg moeilijk om het vuur te bekampen. Ook elders in Spanje wordt gewaarschuwd voor brandgevaar in bossen, met temperaturen die morgen kunnen oplopen tot 45 graden.

In Griekenland is dan weer een natuurbrand ontstaan in de buurt van Lavrio. Een vluchtelingenkamp in de haven van Lavrio moest daardoor ontruimd worden. De civiele bescherming had al gewaarschuwd dat er gevaar voor bosbranden was, doordat het er al lang droog en warm is, met bovendien een krachtige wind. Vorige zomer kwamen ten oosten van Athene nog 102 mensen om bij een zware bosbrand. 

Ook in Italië worden vandaag en de volgende dagen temperaturen tot ruim boven de veertig graden voorspeld. Verschillende steden hebben het hoogste alarmpeil afgekondigd, onder meer de hoofdstad Rome. Vanochtend is in Milaan al het lichaam van een 72-jarige dakloze Roemeense man gevonden in het treinstation Milano Centrale. Wellicht werd de hitte hem fataal.

En ook de dieren hebben last van de hitte. In de dierentuinen van verschillende steden krijgen de dieren daarom aangepaste ijsjes: blokken ijs met vruchten in verwerkt, of in ijsblokken bevroren vis voor de ijsberen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen