Volvo Trucks Gent schrapt bijna alle interimjobs

Bijna alle interimkrachten van Volvo Trucks Gent, zo'n 290 mensen, moeten op zoek naar een nieuwe job. De economie slabakt en daardoor daalt de vraag naar vrachtwagens. Volvo Trucks Gent noemt het een moeilijke beslissing, maar benadrukt dat de voorbije jaren heel veel interimkrachten een vast contract hebben gekregen.

Na de zomer verandert de personeelsbezetting van Volvo Trucks Gent drastisch. Bijna alle interimkrachten moeten op zoek naar een nieuwe job. Het gaat om een 300-tal mensen.

Schommelingen van de markt

De reden van het grote aantal contracten dat stopgezet wordt, is te wijten aan de economie. “Als vrachtwagenbedrijf zijn we afhankelijk van de schommelingen van de markt”, legt Vera Bostijn van Volvo uit. “Wij bouwen op vraag van de klant. De laatste jaren was er een positief economisch klimaat. Daardoor konden we heel veel mensen aanwerven. We waren zelfs in staat om meer dan 600 vaste contracten te geven aan uitzendkrachten.”

“Maar nu sputtert de economie”, gaat Bostijn verder. “Daarom moeten er maatregelen genomen worden in alle Europese vestigingen van Volvo Group. Bij ons wil dat helaas zeggen dat het contract van een aantal interims niet verlengd kan worden.”

Vakbond

Het is niet de eerste keer dat Volvo Trucks uitzendkrachten laat gaan. Er zijn al eerder afspraken over gemaakt: “We hebben met de vakbonden afgesproken dat de interimkrachten die het langst in dienst zijn, zo lang mogelijk blijven. De contracten die minder lang in dienst zijn, worden als eerste beëindigd.”

Toekomst

De contracten die uitgedeeld kunnen worden, zijn dus afhankelijk van vraag en aanbod. Dat kan snel veranderen. Maar hoe de toekomst eruitziet, is onvoorspelbaar: “De laatste jaren zijn we bijna de hele tijd omhoog gegaan met af en toe zelfs pieken. Nu zien we dat de markt krimpt in Europa. Wanneer zich dat herstelt, is moeilijk te voorspellen. Maar als er weer meer vraag is, zullen we ook weer meer krachten nodig hebben.”

Meest gelezen