Videospeler inladen...

Bondskanselier Merkel beeft opnieuw: "Beven betekent niet automatisch dat je parkinson hebt"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel leek onstabiel en trilde duidelijk zichtbaar tijdens een ceremonie in Berlijn. Het is de tweede keer in tien dagen tijd dat ze zo opvallend trilt. Volgens de woordvoerder van Merkel is er niets aan de hand. Neuroloog Patrick Cras wijst erop dat beven verschillende oorzaken kan hebben en dat het niet noodzakelijk op de ziekte van Parkinson hoeft te wijzen. 

Het korte incident gebeurde in Slot Bellevue, de officiële ambtswoning van president Frank-Walter Steinmeier. Merkel stond naast de president terwijl ze samen de ceremonie bijwoonden waarbij de nieuwe minister van Justitie Christine Lambrecht (SPD) werd aangesteld. Toen begon ze plots te trillen. Merkel kreeg een glas water aangeboden, maar dat weigerde ze.

(c) Copyright 2019, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Merkel vertrekt normaal later vandaag naar Japan om een jaarlijkse top bij te wonen van de G20. Haar woordvoerder Steffen Seibert heeft ondertussen laten weten dat “alles verloopt volgens plan” . Volgens hem is er niets aan de hand met de bondskanselier. 

Vorige week dinsdag trilde Merkel over haar hele lichaam terwijl ze buiten in de hitte stond naast de president van Oekraïne. Achteraf zei Merkel dat het goed met haar ging nadat ze drie glazen water had gedronken.  Ze zei dat ze last had van uitdroging.

De 64-jarige Merkel staat aan het hoofd van Duitsland sinds 2005, vorig jaar heeft ze laten weten dat ze zich niet opnieuw kandidaat stelt als partijvoorzitter van de CDU.  Haar huidig mandaat als bondskanselier loopt in 2021 af.

"Ik heb vooral beven in de benen gezien"

Wat is er aan de hand met Angela Merkel? "Het eerste waaraan men natuurlijk denkt, is de ziekte van Parkinson", zegt Patrick Cras van de Universiteit Antwerpen in "De wereld vandaag", op Radio 1. "Maar niet iedereen met de ziekte van Parkinson beeft en niet alle beven betekent dat je de ziekte van Parkinson hebt."

Een vorm van beven die heel vaak blijkt voor te komen, is het zogenoemde essentiële beven. "Essentieel betekent dat we er eigenlijk geen goede verklaring voor hebben. Het komt heel vaak familiaal voor, het begint meestal op middelbare leeftijd en men beeft meestal in de handen, soms ook in het hoofd of in de stem."

We weten dat er een bepaald type medicatie is die patiënten met dit soort beven gaat helpen

Professor neurologie Patrick Cras (Universiteit Antwerpen)

Bij Merkel heeft Cras iets anders opgemerkt. "Ik heb vooral beven in de benen gezien", zegt hij. "Dat is heel ongewoon. Als het in staande houding voorkomt, noemen wij dat een orthostatische tremor. Dat betekent dat je beeft als je rechtstaat. Als je gaat zitten, verdwijnt het ook weer."

De oorzaak van de orthostatische tremor is niet bekend. "Het treedt meestal op op middelbare leeftijd en is relatief gemakkelijk te diagnosticeren", zegt Cras, namelijk door een stethoscoop tegen de kuitspier van de patiënt te houden. "Dan hoor je het zogenoemde helikopterteken: een geklop zoals van een helikopter." Volgens Cras bestaat er ook een behandeling. "We weten dat er een bepaald type medicatie is die patiënten met dit soort beven gaat helpen."

Desondanks hoedt Patrick Cras zich voor een diagnose in het geval van Angela Merkel. "Dat is heel onverstandig. Maar als het frequent voorkomt, moet mevrouw misschien een neuroloog opzoeken."  

Bekijk hieronder de beelden van een bevende Angela Merkel:

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Beluister hieronder het gesprek met Patrick Cras in "De wereld vandaag":

Meest gelezen