Art-decoschool uit "#LikeMe" krijgt 1,2 miljoen euro voor restauratie

De Provinciale Technische Scholen in Boom krijgen een premie voor de verdere restauratie. In het monumentale art-decogebouw is ook de Ketnet-reeks "#LikeMe" gefilmd.

Het is een heel opvallend bouwwerk in Boom, de Provinciale Technische Scholen, in art-decostijl en met binnenin een opvallende symmetrische monumentale trap in groene tegeltjes. De school is het decor voor de musicalreeks #LikeMe op Ketnet. In dit clipje komen de PTS mooi in beeld:

Het gebouw werd tussen 1926 en 1930 opgetrokken als instituut voor technisch onderwijs, om vakmensen op te leiden voor de industrie in de Rupelstreek. De architecten waren Camille Bal en Ernest Lamot, die een totaalconcept bedachten voor de “Boomsche Beekbosschen Tuinwijk”. Voor de school ontwierpen ze aparte gebouwen voor theorie en praktijk. Al in 2004 zijn de oudste delen van de PTS beschermd als monument. 

De restauratie duurt al meer dan tien jaar. Nu trekt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois een premie van ruim 1,2 miljoen euro uit voor de verdere restauratie van de werkhuizen en de gevels van de PTS in Boom, onder meer van het zaagtanddak. "De restauratie combineert de noodzakelijke moderne ingrepen voor het onderwijs met respect voor de rijke geschiedenis van het pand. De gebouwen blijven hun onderwijsfunctie behouden," zegt  Geert Bourgeois.

De middelbare school PTS in Boom is een zogenoemde STEM-domeinschool, die technische en beroepsopleidingen aanbiedt. Er is ook een afdeling waar studenten strijk- en tokkelinstrumenten bouwen, de Internationale Lutherie School Antwerpen.  

Meest gelezen