Videospeler inladen...

Wouter Beke (CD&V): "PS en N-VA komen tot gezamenlijke framing, maar zouden beter tot gezamenlijke oplossing komen"

Voor CD&V-voorzitter Wouter Beke begint de oplossing voor de federale regeringsvorming bij een fatsoenlijk gesprek tussen de N-VA en de PS, zo zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. De suggestie dat door de keuze voor de liberaal Patrick Dewael als tijdelijk Kamervoorzitter plots een "paars-groen-oranje" meerderheid op tafel zou liggen, noemt hij "kinderachtig".

Maandag brengen de federale informateurs Didier Reynders en Johan Vande Lanotte verslag uit bij de koning. CD&V-voorzitter Wouter Beke verwacht niet dat daar nog extra gesprekken aan vooraf zullen gaan. Voor hem is het "logisch" dat de twee grootste partijen in de Kamer - de Franstalige socialisten van de PS en de N-VA - samen naar een oplossing zoeken. Hij hoopt dat beide partijen zich niet "ingraven in loopgraven".

"Ik vind dat zowel de N-VA als de PS een verantwoordelijkheid dragen om het begin van een regering te maken. De eerste stap moet worden gezet en die is beide partijen samen rond de tafel te brengen."

Beke ergert zich wel aan de communicatie van leden van beide partijen na de keuze van het parlement voor Patrick Dewael (Open VLD) als tijdelijk Kamervoorzitter. Zo suggereerde PS'er Paul Magnette gisteren op Twitter dat een "Dewaelcoalitie", "met de partijen die willen regeren", op tafel ligt.

Beke noemt dat ronduit "kinderachtig". "Er is een algemene appreciatie voor Dewael. Maar dit zijn bijzondere omstandigheden. Elke fractie heeft op zichzelf een beslissing genomen om ervoor te zorgen dat er een Kamervoorzitter was. Allerlei afspiegelingen in de ene of andere richting, zijn vooral veel Spielerei, veel framing, en beantwoorden aan geen enkele realiteit."

Ook N-VA'er Zuhal Demir suggereerde op Twitter dat er al een "paarsgroenoranje coalitie" was. Een geërgerde Beke: "Ik zie dat sommige mensen bij de PS en N-VA tot gezamenlijke framing komen, maar ze zouden beter tot een gezamenlijke oplossing komen."

"Niet met Vlaams Belang"

Op Vlaams niveau heeft CD&V wel een nieuwe uitnodiging gekregen van informateur Bart De Wever (N-VA), de vierde al. "Ik heb begrepen dat wij een tekst te zien zullen krijgen die als een basis voor een soort formatietekst moet dienen."

In zijn ogen wordt het stilaan tijd dat er "partijen aan tafel komen die een meerderheid kunnen vormen in Vlaanderen". Waarbij hij fijntjes opmerkt dat dat, zowel in Vlaanderen, Brussel als in Wallonië, tot dusver nog niet geval is geweest. "Dat is redelijk ongezien."

Wij besturen niet met Vlaams Belang, zo eenvoudig is het

CD&V-voorzitter Wouter Beke

CD&V zal in elk geval niet in bed kruipen met Vlaams Belang, klinkt het nog. "Politiek gaat over inhoud en principes. Voor ons liggen die dicht bij elkaar. We zullen de teksten inhoudelijk beoordelen, maar we hebben ook een aantal principiële uitgangspunten en die zijn ook voor de informateur genoegzaam bekend." 

Voor wie dat niet concreet genoeg vindt, herhaalt Beke het ook expliciet: "Wij besturen niet met Vlaams Belang, zo eenvoudig is het."

Herbeluister hier het gesprek met Wouter Beke in "De ochtend" op Radio 1:

Bekijk hieronder de analyse van  in “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen