Videospeler inladen...

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) draagt partijgenote Liesbeth Homans voor als tijdelijke opvolger

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zal zijn partijgenote Liesbeth Homans voordragen als zijn opvolger tot er een nieuwe regering is. Dat zegt Bourgeois, die naar het Europees Parlement vertrekt, in "De ochtend" op Radio 1. Dinsdag is er een bijzondere ministerraad van de Vlaamse regering waarop Homans zal aangeduid worden, nadien zal Homans de eed afleggen bij de koning. 

Liesbeth Homans werd al een tijdje genoemd als de gedoodverfde opvolger van Bourgeois. Die neemt zijn Europees mandaat op en kan dus geen minister-president blijven. Maandag neemt hij officieel ontslag en Liesbeth Homans zal hem dus zoals verwacht vervangen. Op een bijzondere ministerraad dinsdag zal Homans worden aangeduid, waarna ze om 11.30 uur bij de koning verwacht wordt om de eed af te leggen.

In principe wordt Liesbeth Homans dus dinsdag bevestigd als eerste vrouwelijke minister-president in Vlaanderen. Homans is gisteren in het ziekenhuis opgenomen met hartklachten. Maar Bourgeois verwacht niet dat dat problemen zal opleveren voor de opvolging. "Het is gelukkig niets ernstigs. Er is vandaag nog wat bijkomend onderzoek, maar zo gaat dat. Er is niets om ongerust over te zijn en ze zal haar taak volop kunnen opnemen", zegt hij.

Dat Homans de nieuwe minister-president wordt, is volgens hem een logische doorschuifoperatie. "Maar het is mooi meegenomen dat het de eerste vrouwelijke minister-president is. Het is een heel mooi moment voor haar, dus het is jammer dat ze net nu gezondheidsproblemen heeft."

N-VA-minister Ben Weyts schuift een rij op en wordt viceminister-president in plaats van Liesbeth Homans. Hij neemt ook de bevoegdheden Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed over van Bourgeois. De aanstelling van Homans is tijdelijk, tot er een nieuwe Vlaamse regering is.

Het is een heel mooi moment voor haar, jammer dat ze net nu gezondheidsproblemen heeft

Geert Bourgeois (N-VA)

Bourgeois noemt zijn vijf jaar als minister-president de mooiste jaren uit zijn politieke loopbaan. "Ik vertrek absoluut niet in bitterheid, maar in dankbaarheid. Al heb ik nooit verborgen gehouden dat ik graag verder had gedaan", zegt hij. "De overstap naar Europa is voor mij een grote uitdaging."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Beluister het volledige gesprek met Geert Bourgeois in "De ochtend":

Meest gelezen