AFP or licensors

Cassatie: "Behandeling Franse comapatiënt mag dan toch worden stopgezet"

Een Franse man die al ruim tien jaar in coma ligt, mag dan toch sterven. Het Franse Hof van Cassatie heeft een vonnis van een lagere rechtbank vernietigd en de deur opengezet voor de stopzetting van de behandeling van Vincent Lambert. De man bevindt zich al sinds 2008 in een onomkeerbare vegetatieve toestand. Zijn lot is het onderwerp van een ware procedureslag.

Het Franse Hof van Cassatie laat zich niet uit over de zaak zelf, maar heeft geoordeeld dat het hof van beroep haar werk niet goed heeft gedaan. Die rechtbank besloot vorige maand dat de al sinds ruim tien jaar totaal verlamde Vincent Lambert in leven gehouden moest worden, hoewel de behandeling kort daarvoor juist was gestaakt, waardoor hij zou overlijden.

Nu het Hof van Cassatie dat vonnis vernietigd heeft, ligt de weg open om de behandeling van de patiënt toch weer stop te zetten.

Procedureslag

Lambert was in 2008 betrokken bij een ernstig verkeersongeval. Sindsdien is hij verlamd aan zijn vier ledematen en wordt hij kunstmatig in leven gehouden. 

De familie van de 42-jarige patiënt is diep verdeeld over zijn lot. Zijn ouders willen hem in leven houden, zijn vrouw wil dat de behandeling wordt gestaakt en dat hij kan sterven. Samen met zes van de acht broers en zussen van Lambert stelt ze dat de "therapeutische hardnekkigheid" waarmee hij in leven wordt gehouden tegen zijn wil ingaat. Die familiale strijd wordt nu al jarenlang gevoerd voor de rechter. 

Advocaat ouders: "Aanklagen voor moord"

De behandeling van Vincent Lambert kan "vanaf dit moment" worden stopgezet, zegt Patrice Spinosi, de advocaat van zijn vrouw. "Er zijn geen stappen meer mogelijk, want er zijn geen rechters meer om aan te spreken." Volgens haar is dit "het eindpunt van deze zaak".

De ouders van Lambert willen het hier niet bij laten. Via hun advocaten dreigen ze met vervolging voor moord, als de behandeling van hun zoon wordt stopgezet.

Meest gelezen