Videospeler inladen...

Vestiville in Lommel afgelast: "Wil ouders niet moeten vertellen dat hun kind iets is overkomen op onveilig festival" 

In Lommel is het festival Vestiville op het laatste moment afgelast omdat de veiligheid van de artiesten en van het publiek niet kon worden gegarandeerd. "Ik had geen andere keuze", zegt burgemeester Bob Nijs (CD&V). Enkele honderden festivalgangers reageerden misnoegd en bestormden het festivalterrein. De politie stuurde extra agenten.

Het festival Vestiville in Lommel had om 18 uur moeten starten, festivalgangers konden normaal gezien al om 12 uur binnen. Maar uren later overheerste er chaos. Urenlang hebben zo'n 1.500 festivalgangers buiten staan wachten aan de ingang, zonder informatie. En dat veroorzaakte bijzonder veel ongenoegen, blijkt uit getuigenissen bij TV Limburg. 

"We wachten hier al uren onder de zon, er zijn geen parasols of wc's. Ze zeiden dat de deuren om 12 uur zouden opengaan, maar nu staan we hier nog altijd en we krijgen geen informatie", zegt een van de festivalgangers. 

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Om iets voor 17 uur meldde de headliner van vanavond A$AP Rocky vervolgens op sociale media dat de groep niet zou optreden vanavond. "Wegens veiligheid- en infrastructuurproblemen", is te lezen op Twitter. "De organisatoren zeiden me dat ze het zouden oplossen, maar spijtig genoeg hebben ze dat niet gedaan." 

Lees verder onder de tweet. 

Ongeveer een halfuurtje later kwam dan de melding dat het festival volledig afgelast zou worden. De organisatoren tweetten dat de burgemeester van Lommel Bob Nijs (CD&V) dat beslist had. "Nadat er overlegd is met de veiligheidsdiensten en het hoofd van de beveiliging is er geconcludeerd dat de veiligheid van de artiest en het publiek niet gegarandeerd kan worden." 

Lees verder onder de tweet. 

De burgemeester van Lommel, Bob Nijs (CD&V), heeft meer toelichting gegeven bij zijn beslissing: "We hebben net voor de opening, rond 15 uur, beslist dat de voorwaarden niet nagekomen waren. Zowel de brandweer, de politie als de interne veiligheidscoördinator hebben gezegd dat de veiligheid niet gewaarborgd kon worden, ik had dus geen andere keuze in het kader van de veiligheid. Ik wil morgen aan geen enkele ouder vertellen dat zijn kind iets is overkomen op een onveilig festival."

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Op beelden op Twitter is te zien hoe festivalgangers met bekers gooien naar de organisatie en de ingang bestormen nadat ze te horen gekregen hebben dat het festival afgelast wordt. De politie stuurde preventief extra manschappen naar het terrein om de rust te garanderen.

Gitte Van Hoyweghen: "Volgens de organisatoren zullen de tickets terugbetaald worden"

Videospeler inladen...

De organisatie laat weten dat het de tickets wil terugbetalen. "Het is de bedoeling dat alle tickets worden terugbetaald. De productie en leveranciers hebben alles gegeven om Vestiville mogelijk te maken. De camping zal voorlopig open blijven en een georganiseerde exit zal in overleg met de gemeente georganiseerd worden", klinkt het.

Woordvoerder  van de organisatie Tom Neys heeft intussen gereageerd bij VRT NWS: "De organisatie zit in zak en as. Er waren nog een aantal zaken niet in orde. Er moest nog opbouwwerk opgeruimd worden, water moest nog aangevuld worden. We hebben vanuit de productie vandaag nog hard gewerkt om een aantal zaken in orde te maken, het zag er goed uit. Maar het was blijkbaar niet voldoende. De hoofdreden is ook dat A$AP Rocky afgezegd heeft, daardoor dreigde de hele programmering in het water te vallen. Ik begrijp dat de mensen boos zijn, ze zijn terecht boos."

De organisatie zit in zak en as

Woorvoerder Tom Neys van de organisatie van het festival

Het was de voorbije dagen al onduidelijk of het festival wel zou doorgaan, omdat er twijfel was of de veiligheid wel gegarandeerd kon worden. Zo was er een probleem met de nooduitgangen en waren er niet genoeg veiligheidsmensen. Pas vanmorgen werd er een definitieve goedkeuring gegeven. Op de affiche stonden enkele grote namen. Morgen zou onder meer Jason Derulo aantreden, zondag stonden Cardi B en Future op het programma. Een dagticket kostte 78,85 euro, een weekendticket 202,60 euro. Vanaf het begin was er al heel wat wantrouwen tegenover het festival. Zo was de ticketverkoop in december gestart zonder dat de gemeente Lommel goedkeuring gegeven had voor het festival, andere organisatoren vonden het verdacht dat een nieuw festival meteen grote namen als Cardi B kon boeken en aangekondigde artiesten maakten nooit officieel bekend dat ze naar Vestiville zouden komen. 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen