Druk op de weg, maar vakantie-uittocht valt nog mee 

Het begin van de vakantie laat zich merken op de weg. Vandaag en morgen verwachten we lange files op de Belgische wegen, maar elders in Europa valt de drukte nog mee, zegt VRT-verkeersexpert Hajo Beekcman. 

De verkeersdrukte is al rond 11 uur vanmorgen begonnen en is een stuk opgelopen in de loop van de dag. Rond 16 uur stond er 270 kilometer file op de Belgische snelwegen. 

Knelpunten zijn zoals gewoonlijk de ringwegen rond de grote steden. Maar er zijn ook een reeks werkzaamheden die de vertragingen vergroten. Zo is er een noodherstelling op de E314 in Tielt-Winge en zijn er werkzaamheden op de E17 rond Gent. Wie van Gent richting Brussel rijdt, kan zich ook verwachten aan files die veroorzaakt worden door het begin van de werken aan de Leopold II-tunnel.

Morgen worden er vooral problemen verwacht met dagjestoeristen die richting kust rijden. Een meevaller is wel dat het bouwverlof nog niet begonnen is, wat meestal voor extra drukte zorgt. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Europa

Elders in Europa valt dit eerste weekend van de vakantie nog redelijk mee. Vandaag is het de drukste dag, met in de buurt van Parijs een code rood. Op de wegen richting zuiden geldt meestal een code oranje, vooral rond de grote Duitse steden zoals Stuttgart en München. Ook de Gothard-tunnel kan al vrij druk zijn. 

Vanaf volgend weekend neemt de drukte van de vakantie-uittocht in het buitenland toe. De zwaarste, zwarte weekends, worden die van 3 en 10 augustus wanneer een deel van de toeristen richting zuiden vertrekt en een ander deel terugkomt naar België. 

Meest gelezen