Videospeler inladen...

Eerste reizigers enthousiast over zelfrijdende pendelbus van MIVB

In het Woluwepark in Brussel hebben de eerste reizigers gebruik kunnen maken van de zelfrijdende pendelbus van de MIVB. Die pendelt tussen het park en het gemeentelijk sportcentrum. De eerste pendelaars reageren alvast enthousiast.

De zelfrijdende pendelbus rijdt al een tijdje door het Woluwepark. De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB test de pendelbus al sinds 7 juni. Eerst werd het traject in de pendelbus geprogrammeerd en de begeleider die altijd mee gaat met het busje werd ook opgeleid.

Vandaag konden dan de eerste reizigers gebruikmaken van "SAM-e", zoals de bus genoemd wordt. Dat staat voor "Smart Autonomous Mobility electric". De bus is 4 meter lang en 2 meter breed en werd gebouwd door het Franse bedrijf Easymile.

Dirk Claes uit Tervuren is enthousiast. "Ik heb één halte ver gereden. Dat gaat heel langzaam, maar vlot. Dit is de toekomst. Ik voelde me echt veilig. Hij rijdt heel traag en er is iemand die kan ingrijpen als het misgaat." 

Die busbegeleider kon vandaag al heel wat mensen op hun gemak stellen. "Ik vond het een fantastische ervaring. Het ging vlot. Ik was niet bang omdat er een begeleider mee was. Het blijft wel raar dat er geen bestuurder is", zegt een andere passagier.


Heel de zomer lang testperiode 

De bus rijdt heel de zomer lang elke vrijdag, zaterdag en zondag van 13 tot 19 uur met een snelheid van maximum 10 km per uur door het park van Sint-Pieters-Woluwe. Het voertuig is uitgerust met een detectiesysteem dat hindernissen kan detecteren. Er worden ook haltepalen geïnstalleerd en demonteerbare haltes. Dat maakt in- en uitstappen gemakkelijker. De pendelbus heeft ook een elektrische deur aan één kant en een uitschuifbare helling voor mensen met een beperking.

"Deze test is heel belangrijk. We kijken hoe de bus reageert en zien waarmee we nog rekening moeten houden. Over twee jaar willen we proberen de bus echt operatief te maken. Het zou bijvoorbeeld handig zijn mocht je van je tram stappen en via dit busje dan echt tot aan de deur van je bestemming worden gebracht", zegt Ann Van hamme van de MIVB. 

Extra testen nodig 

Het project met de zelfrijdende bus is een samenwerking van Brussel Leefmilieu, de bedrijven Solvay en USH, de gemeente Sint-Pieters-Woluwe en de RATP-groep. Na deze testperiode die nog tot 22 september in het Woluwepark loopt, volgt er nog een tweede test tussen Allerheiligen 2019 en de krokusvakantie 2020. Deze test vindt plaats op de site van Solvay in Neder-over-Heembeek.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen