Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Eminente oud-politici fileren formatie: "Men moet goed weten met welke vuurstokjes men speelt"

Volgens Karel De Gucht (Open VLD), Frank Vandenbroucke (SP.A) en Hendrik Vuye (Vuye & Wouters) wordt het een moeilijke klus om nieuwe regeringen te vormen. Dat geldt zowel voor het Vlaamse als voor het federale niveau. Volgens De Gucht speelt Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) met vuur door zijn "vrijage" met Vlaams Belang, op federaal vlak vreest Vandenbroucke dat de N-VA en de PS zich hebben vastgereden in hun eigen vijandbeelden. Waar zien drie eminente oud-politici lichtpuntjes in het politieke labyrint genaamd België? Ze waren te gast in "De afspraak op vrijdag".

Vlaams formateur De Wever praat nu al weken met Vlaams Belang, hoewel zijn eigen N-VA en Vlaams Belang samen geen meerderheid hebben in het Vlaams Parlement. Voor Hendrik Vuye is dat een operatie "Vlaams Belang doodknuffelen", hoewel hij er meteen aan toevoegt dat hoe langer men blijft praten, hoe moeilijker het wordt om Vlaams Belang los te laten.

Eigenlijk vinden we dat die vrijage van De Wever met Van Grieken en Vlaams Belang nogal onaanvaardbaar is

Oud-minister Karel De Gucht (Open VLD)

"Ons standpunt is zeer duidelijk: wij gaan nooit een regering vormen met Vlaams Belang", zegt Karel De Gucht. "En eigenlijk vinden we dat die vrijage van De Wever met Van Grieken en Vlaams Belang nogal onaanvaardbaar is." De Gucht verdenkt er De Wever van dat hij de schuld voor het laten vallen van Vlaams Belang naar CD&V en Open VLD wil doorschuiven. "Een andere bedoeling is minstens de indruk geven dat hij een  aantal standpunten en stellingnames van Vlaams Belang meeneemt in de tekst die hij aan de partijen wil voorleggen. Ik vind dat een gevaarlijk spel."

Videospeler inladen...

"Meneer De Wever moet zelf uitmaken wat hij doet", aldus De Gucht. "Ik waarschuw alleen maar voor het gevaar van wat daarin zit. Als hij een tekst lanceert en hij stuurt die bijvoorbeeld naar alle partijen, dan kan je er vergif op innemen dat Vlaams Belang - om het even wat er in die tekst staat - zal zeggen dat dit een goede basis is om te discussiëren." Dan zit De Wever volgens hem helemaal vast. "Men moet goed weten met welke vuurstokjes men speelt, want wij gaan de vuurstokjes niet uit de handen van meneer De Wever nemen."

Ik verketter die kiezers niet en ik denk dat men daar inderdaad het gesprek mee moet aangaan, maar dat betekent niet dat je met de leiding van die partij moet spreken

Oud-minister Karel De Gucht (Open VLD)

De Gucht maakt een onderscheid tussen Vlaams Belang en de mensen die voor die partij hebben gestemd. "De leiding van die partij is racistisch, dat is mijn overtuiging. De mensen die voor die partij hebben gestemd: dat is een veel complexere zaak. Dat is een mengeling van mensen die met racisme niet zoveel moeilijkheden hebben, maar ook een heleboel mensen die zich sociaal achteruitgesteld voelen, die in de bestaansonzekerheid raken, die gevat worden door zeer populistische ideeën, enz... Ik verketter die kiezers niet en ik denk dat men daar inderdaad het gesprek mee moet aangaan, maar dat betekent niet dat je met de leiding van die partij moet spreken."

Videospeler inladen...

Frank Vandenbroucke heeft het over "een soort normvervaging waarbij je niet meer mag zeggen dat je met dit soort mensen niet wil besturen". Hij noemt het een legitiem standpunt om niet met Vlaams Belang te willen besturen omdat er volgens hem in die partij onfatsoenlijke figuren en groepen zitten. Hij noemt Filip Dewinter en Dries Van Langenhove.

N-VA en PS moeten met elkaar praten. Ik vind dat een democratische plicht

Oud-minister Frank Vandenbroucke (SP.A)

Op federaal vlak komt Vlaams Belang niet aan bod, maar daar is de toestand zo mogelijk nog ingewikkelder. Dat heeft alles te maken met de N-VA en de PS, de grootste spelers ten noorden en ten zuiden van de taalgrens. Vandenbroucke stelt vast dat N-VA en PS elkaar blokkeren.

"Zij moeten inderdaad met elkaar praten", vindt hij. "Ik vind dat een democratische plicht. Maar ze hebben elkaar totaal gediaboliseerd." Hij vreest dat de vijandbeelden nu diep in de partijvezels zitten. "Ze hebben daar stemmen mee gehaald of het stemmenverlies beperkt. Maar je moet met die stemmen wel iets kunnen doen."

Videospeler inladen...

Of is België gewoon onbestuurbaar geworden en moeten we naar een confederale staat? Hendrik Vuye ziet daar wel wat in, al geeft hij toe dat de huidige politieke tenoren verzuimen om partners aan de andere kant van de taalgrens te zoeken om dat confederalisme te verwezenlijken.    

Ik vergelijk België altijd met een Siamese tweeling

Oud-minister Karel De Gucht (Open VLD)

Karel De Gucht vindt dat confederalisme gewoon onrealistisch. "Ik vergelijk België altijd met een Siamese tweeling. Het probleem van die Siamese tweeling is dat die aaneengegroeid is met zijn hoofd, en dat is Brussel. Je kan een Siamese tweeling uit elkaar halen, tenzij die met zijn hoofd aaneengegroeid is. Je krijgt dat op geen enkele manier uit elkaar."

Net als Vuye sluiten ook De Gucht en Vandenbroucke nieuwe stappen in de staatshervorming helemaal niet uit, op voorwaarde dat er gezocht wordt naar gesprekspartners en dat er eerst goed wordt bestudeerd. Een nieuwe staatshervorming in de nabije toekomst lijkt Karel De Gucht weinig realistisch, en dus ook niet wenselijk.

Bekijk hieronder de volledige uitzending van "De afspraak op vrijdag".

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen