Reporters

Gemeenschapsonderwijs wil zittenblijven afschaffen in het eerste middelbaar

Het Gemeenschapsonderwijs (GO) wil dat leerlingen vanaf volgend school jaar niet meer kunnen blijven zitten in het eerste middelbaar. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Volgens het Gemeenschapsonderwijs is het beter om leerlingen pas voor de eerste keer een A-, B- of C-attest te geven aan het einde van het tweede middelbaar. Als een leerling na het eerste jaar enkele tekorten heeft, kan hij of zij in het tweede jaar extra bijgestuurd worden.

Na het einde van elk schooljaar krijgen leerlingen in het middelbaar een A-, B- of C-attest. Een A-attest wil zeggen dat je geslaagd bent, bij een B-attest mag je over naar het volgende jaar maar enkel als je van studierichting verandert en bij een C-attest moet je blijven zitten.

Maar volgens het Gemeenschapsonderwijs is het nog te vroeg om leerlingen na het eerste jaar al zo'n attest te geven. "Wij adviseren om de volle twee jaar te gebruiken om leerlingen naar de eindmeet te brengen", zegt Raymonda Verdyck in Het Nieuwsblad. De eindtermen voor de eerste graad in het middelbaar zijn sowieso vastgelegd op het einde van het tweede jaar, dus volgens Verdyck is er wettelijk geen probleem met het advies van de koepel.

Als een leerling na het eerste jaar enkele ernstige tekorten heeft, kan de school in het tweede middelbaar proberen om die tekorten bij te spijkeren. Lukt dat echt niet, kan de leerling aan het einde van het tweede jaar alsnog een B- of C-attest krijgen. Elke leerling zou na het eerste middelbaar dus wel automatisch verder mogen naar het tweede jaar.

"Als er echt grote problemen zijn, bestaan er nog schakelmogelijkheden", aldus Verdyck. In overleg met de klassenraad zouden leerlingen dan alsnog kunnen overstappen naar de zogeheten B-stroom.

Meest gelezen