Videospeler inladen...

Handelsconflict tussen de VS en China centraal op G20 in Japan

In de Japanse stad Osaka vergadert de G20, de 19 landen plus de Europese Unie die 80 procent van de wereldhandel vertegenwoordigen. De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China zal de gesprekken domineren, al wordt er geen doorbraak verwacht. In de marge van de top vroeg een schertsende Amerikaanse president Donald Trump aan de Russische president Vladimir Poetin om zich niet met de verkiezingen in de VS te bemoeien.

Alleen maar lachende gezichten, wanneer de politieke leiders poseren voor de groepsfoto van de G20. Al schuilt er achter die glimlach toch veel bezorgdheid. Het aanslepende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China werpt een lange en donkere schaduw over de tweedaagse top. "De handelsrelaties tussen China en de VS dragen bij tot de vertraging van de wereldeconomie", zo zei de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vooraf.

Een nieuwe handelsdeal zullen we in Osaka niet krijgen, die zit er op dit moment niet in

Hans Bevers, hoofdeconoom Degroof Petercam

De leiders van India en Rusland braken een lans voor multilaterale handel en de Chinese leider Xi Jinping waarschuwde voor groeiend protectionisme. Het is naar Xi en zijn Amerikaanse collega Donald Trump dat iedereen kijkt.

Zaterdag hebben zij in de marge van de G20 een aparte ontmoeting, maar het is onwaarschijnlijk dat de twee onderling hun handelsruzie zullen oplossen. Dat verwacht ook Hans Bevers (hoofdeconoom Degroof Petercam), zo zei hij in de Ochtend op Radio 1: "Het beste waar we op kunnen hopen, is dat er een soort wapenstilstand komt, met daaraan een deadline gekoppeld. Een nieuwe handelsdeal zullen we in Osaka niet krijgen, die zit er op dit moment niet in."

Schertsende Trump: "Bemoei je niet met de verkiezingen"

Een bijeenkomst als de G20 is de ideale plaats voor de wereldleiders om elkaar in de coulissen te kunnen spreken. Wanneer de Amerikaanse en de Russische president elkaar voor zo’n gesprek zien, dan is er heel veel persaandacht.

De al verzuurde relatie tussen de VS en Rusland ging er alleen maar op achteruit sinds de Amerikanen Rusland ervan beschuldigden dat het de presidentsverkiezingen van 2016 heeft proberen te beïnvloeden. Maar in het korte persmoment vóór de ontmoeting repte Trump aanvankelijk met geen woord over die slechte relaties. Hij noemde het "een grote eer" om Poetin te ontmoeten: "We hebben een heel goede relatie, waar heel positieve zaken uit kunnen voortvloeien."

Om er dan - als antwoord op een vraag van de vertrekkende persmeute -  monkelend tegen Poetin aan toe te voegen: "Bemoei je niet met onze verkiezingen." Met de glimlach volgde een vermanende vinger richting Poetin, die geen krimp gaf en een al even brede lach opzette. 

Al zei Trump wel dat hij de kwestie van de verkiezingen in het gesprek ter sprake zou brengen, voor de buitenwereld benadert hij Poetin allervriendelijkst. Net dat was de grote kritiek bij hun vorige ontmoeting, vorig jaar in Helsinki. 

AFP or licensors

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen